search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Βιβλίο: Κίτρινη ουρά

19.01.2022 11:12
kitrini-oura

Μια αξιοπρόσεκτη νουβέλα κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ξεκινώντας ανυποψίαστος ο αναγνώστης εμπλέκεται σε ένα γλωσσικό, αρχικά, παιχνίδι που τον παραξενεύει μέχρι να αρχίσει να αναρωτιέται πόσο ακόμα θα  διαρκέσει, τι θα γίνει, δίχως ωστόσο να περάσει από το νου του να διακόψει την ανάγνωση, καθώς η συγγραφέας ξέρει να παίζει, δηλαδή ξέρει να γράφει!

Είναι το πρώτο της -γι’ αυτό ίσως και παράτολμο- βιβλίο και η  συγγραφέας, αντί να μας διηγηθεί μιαν ιστορία, επιλέγει και μας διηγείται πώς στήνεται μια ιστορία, πώς η γραφή αντιγράφει την ρευστότητα του κόσμου, την έλλειψη αντικειμενικότητας  ή την υποκειμενικότητα.  «Μία εξαφάνιση έχει σημασία μόνο όταν κάποιος αναζητά το άτομο που εξαφανίζεται», βγάζει το συμπέρασμα η ερευνήτρια που προσπαθεί να ανακαλύψει την Μαρία που εξαφανίστηκε. Είναι ένα συμπέρασμα που μπορεί να εκληφθεί ως λογικό αλλά και ως σόφισμα. Για την ακρίβεια, είναι ένα συμπέρασμα μάλλον παραπλανητικό για όλους καθώς ισχύει και δεν ισχύει. Άρα έχουμε μιαν αυτοϋπονόμευση – συνειδητή ασυνείδητη, δεν μας νοιάζει, εφόσον  προχωράμε στην επόμενη σελίδα.

Την εξαφανισμένη Μαρία την γνωρίζουμε προσπαθώντας να ενώσουμε τα ανόμοια νήματα αποσπασματικών εντυπώσεων.  Στο πρώτο μέρος της νουβέλας, η εξαφάνιση αναπλάθεται μέσω μιας παιγνιώδους αφήγησης όπου το προφανές ισορροπεί ανάμεσα στην απουσία  και την μορφοποίηση της αναπαριστώντας κατά έναν τρόπο τον κόσμο. Η πλοκή αποκτά ενδιαφέρον καθώς θυμίζει αστυνομική περιπέτεια. Στην ουσία, η ιστορία στήνεται μέσα από την διήγηση της. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αναγνώστης παρακινείται από μια διπλή περιέργεια: παρακολουθεί την ίδια την ιστορία και ταυτόχρονα την επινόησή της.

Στο δεύτερο μέρος, η ιστορία αλλάζει ρότα και η Μαρία αρχειοθετείται ως εμφανισθείσα αλλά συνεχίζει να υπάρχει μέσα από το ενδιαφέρον που προκαλεί η εξαφάνισή της. Στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο αυτής της άσκησης που εμπνέεται περισσότερο από το θέατρο όλη η συνοχή της ιστορίας κλονίζεται ανάμεσα στην επινόηση και την προβολή της στην πραγματική ζωή.

Διερευνώντας στο πρώτο της βιβλίο τις αμέτρητες δυνατότητες να δημιουργηθεί μια ιστορία, η Παναγιώτα Δημοπούλου  περιγράφει την υπαρξιακή  αγωνία της γραφής.

Παναγιώτα Δημοπούλου, Κίτρινη ουρά, Εκδόσεις: Εντευκτήριο, Σελ.:  69

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ορατή σαν αόρατη

Βιβλίο: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της

Η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας και ο φυλετισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:25