search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:53
MENU CLOSE

Eurogroup: Επιτρέπει μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις και ζητάει μείωση ελλείμματος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2215
3/2/2022
04.02.2022 07:00
eurogroup_new

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,1% του Δεκεμβρίου (στο 5,5% τον εκτιμά η Ευρωπαίκή Στατιστική Αρχή) και θα περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα θέσουν ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 29,4%.

Την ίδια ώρα, όμως, το Eurogroup πιέζει για να μπει φρένο στα οριζόντια μέτρα και στο εξής όλες οι παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να είναι άκρως στοχευμένες.

Επιμένει δε στη μείωση του ελλείμματος από τα 12 δισ. ευρώ το 2021 στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 αλλά και σε «πάγωμα» αρκετών μέτρων που υπήρχαν στη φαρέτρα της κυβέρνησης, όπως μια νέα παράταση στη ρύθμιση για τα κορωνοχρέη και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ωστόσο στη χώρα μας το κύμα της ακρίβειας έχει πάρει ανεξέλεγκτη φόρα…

Ο «χάρτης» των αυξήσεων

Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, πέρασαν στις τιμές καταναλωτή αυξήσεις σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά.

Με τον χιονιά οι τιμές έχουν πάρει περαιτέρω φωτιά, αφού σε κάποια προϊόντα υπάρχουν ελλείψεις, καθώς, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε ο παγετός σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι παραγωγοί ακόμα δεν έχουν μπει στα περιβόλια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη 27.1.2022 σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής σε σχέση με μια εβδομάδα πριν (την Πέμπτη 20.1.2022).

Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή στα μαρούλια ήταν στα 0,40 λεπτά από 0,30 μια εβδομάδα νωρίτερα, στο λάχανο 0,35 από 0,30, στο σπανάκι 1,30 ευρώ το κιλό από 1 ευρώ, στο σέλινο 1 ευρώ από 0,80, στα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,20 από 1 ευρώ, στον άνηθο 0,50 από 0,30 ευρώ το ματσάκι, στο κουνουπίδι 1,20 ευρώ από 1 ευρώ, ενώ στις τομάτες 0,95 ευρώ από 0,80 ευρώ το κιλό.

Στη λιανική, η τιμή στα μαρούλια διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή ακόμη και στα 80 λεπτά το τεμάχιο, στο μπρόκολο 2,20 ευρώ το κιλό, στα 2 ευρώ και το κουνουπίδι, ενώ το λάχανο έφτασε να πωλείται ακόμα και 0,90 ευρώ το κιλό.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να ξεσπάσει στην αγορά τον Φεβρουάριο, με αυξήσεις ακόμη και έως 30%, προκαλώντας ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Στη λίστα των ανατιμήσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: σαπούνια (έως 31%), ελιές σε τάπερ (έως 30%), απορρυπαντικά (έως 17%), χαρτικά (15%), σπορέλαια (9%), ελαιόλαδο (έως 9%), αυγά (6%), δημητριακά (έως 10%), βιολογικό ψωμί (έως 14%), καφές (έως 14%), τοματικά (5,5%), παιδικές τροφές (3%), σοκολάτα (3,5%), φρέσκοι χυμοί (6%) και μπίρες (έως 6%).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί η ανάλυση του Μάρκους Μπένσανσον, δημοσιογράφου του Bloomberg, ο οποίος επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό βασικό προϊόν για τους Έλληνες, καθώς αντιπροσωπεύει το 0,92% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – όγδοο τη τάξει μεταξύ των προϊόντων διατροφής. Αντίθετα, για τη ζώνη του ευρώ, το ελαιόλαδο συνεισφέρει στον ΔΤΚ με 0,18%. Η ανατίμηση στο ελαιόλαδο ανήλθε σε 17% τον Δεκέμβριο.

Με λίγα λόγια επισημαίνει ότι στη χώρα μας η τιμή του ελαιόλαδου θα έχει μεγαλύτερη σημασία από την τιμή του πετρελαίου!

Παρά ταύτα και η τιμή του πετρελαίου έχει τραβήξει την ανηφόρα. Η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη αγγίζει τα 1,90 ευρώ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή. Μάλιστα στη νησιωτική Ελλάδα σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ, ενώ αναμένεται να αγγίξει τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Άνοδο όμως καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σε σχέση με το 2020 έχει αυξηθεί κατά 33% (στοιχεία Νοεμβρίου από το Παρατηρητήριο Τιμών), ενώ κάθε ρεκόρ σπάει η τιμή του υγραερίου, που κινείται ανοδικά κατά 36%.

Σε ό,τι αφορά τώρα το κόστος του ρεύματος, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια για τον μήνα, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώθηκε σε 248,88 ευρώ/μεγαβατώρα, η ακριβότερη σε 25 χώρες της Ευρώπης (βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΡΑΕ), ακολουθούμενη από τις Ελβετία (239,14 ευρώ), Σερβία (238,76), Ιταλία (231,01) και Πορτογαλία (223,95).

Η χώρα μας βεβαίως έχει και την υψηλότερη αντίστοιχη τιμή σε επίπεδο μήνα, καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 227,30 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Σερβία.

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει όλο το 2022, ενώ προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε ότι κατέθεσε πρόταση στην DG COMP για υψηλότερη επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στο ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα η επιδότηση να καλύπτει το 75% των αυξήσεων των τιμών ρεύματος, από το 50% που ήταν τον Ιανουάριο.

Πέραν αυτού του μέτρου των ενισχύσεων, το οποίο πρέπει να πάρει το πράσινο φως για να υιοθετηθεί, προανήγγειλε και σειρά άλλων παρεμβάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του έτους για την εξοικονόμηση ενέργειας των επιχειρήσεων, όπως π.χ. την προκήρυξη προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων κ.ά.

Ανάλογη εσωτερική διαβούλευση γίνεται και μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και με άλλα υπουργεία και είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει κι άλλο η ομπρέλα των μέτρων στήριξης.

Διασύνδεση Taxisnet με το Κτηματολόγιο και διασταύρωση στοιχείων

Στη «φάκα» αναμένεται να πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τη σύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο εντός του 2022.

Ο λόγος είναι ότι ξεκινά η έναρξη των διαδικασιών διασύνδεσης του συστήματος Taxisnet με το Κτηματολόγιο, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, γεγονός που θα επιτρέψει τις διασταυρώσεις των στοιχείων των δύο υπηρεσιών. Η σύνδεση Taxisnet και Κτηματολογίου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2022 με τον τίτλο «Διαλειτουργικότητα Κτηματολογίου με το αρχείο των δηλώσεων Ε9 που περιλαμβάνει τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας».

Έτσι με τη διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν online πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, διασταυρώνοντας τις σχετικές εγγραφές με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο.

Από τις συγκεκριμένες διασταυρώσεις μπορεί να προκύψουν διαφορές στα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και στην εφορία και οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να πιαστούν στη φάκα της εφορίας, αν έχουν δηλωμένα διαφορετικά στοιχεία ακινήτων σε Taxisnet και Κτηματολόγιο, οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.

Δεν αποκλείονται, φυσικά, και αναδρομικοί φόροι, εάν διαπιστωθεί ότι π.χ. ο ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων ετών ήταν χαμηλότερος εκείνου που προκύπτει από τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι οφείλουν να ελέγξουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο και το έντυπο Ε9 και αν εντοπίσουν διαφορές μπορούν να τις διορθώσουν χωρίς πρόστιμα, υποβάλλοντας δηλώσεις στο Taxisnet.

Η διασύνδεση του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο ήταν προαπαιτούμενο παλαιότερων αξιολογήσεων από τους Θεσμούς και είχε δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

● Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων. Αφορά την παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.

● Την ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, που δύναται να επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα με τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων διέπεται από την αρχή της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών.

Επένδυση του Facebook στην Ελλάδα

Το Facebook χτυπά την πόρτα και στην Ελλάδα. Ήδη η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms Inc, πραγματοποιεί συζητήσεις για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν προοπτικά διεθνείς δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από άλλες χώρες, αλλά και για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε, όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπογραφές έχει προγραμματιστεί να μπουν, εκτός απροόπτου, αύριο Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Meta Platforms, που πραγματοποιεί τις σχετικές διαπραγματεύσεις εδώ και λίγους μήνες, όχι μόνο θα διατηρήσει τη δραστηριότητα της Accusonus στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα και την Πάτρα, όπου διατηρεί γραφεία (αλλά έχει έδρα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ), αλλά και θα επενδύσει για να την περαιτέρω ανάπτυξη.

Στόχος της είναι η ελληνική startup να παρέχει τις λύσεις ήχου που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας ή metaverse που αναπτύσσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. Σημειώνεται πως ο όρος «metaverse» περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Με αυτό τον τρόπο μία ελληνική εταιρεία θα «τρέχει» ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ραχοκοκαλιάς του metaverse.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Αναλυτικά παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Τι μειώσεις θα δουν οι ωφελούμενοι – Παραδείγματα από Νέα Σμύρνη έως τη Μύκονο

ΛΑΡΚΟ: Απόλυση όλων των εργαζομένων ενόψει της ιδιωτικοποίησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:53