search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:34
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Έρχεται το «Βραχιόλι της φωτιάς» με Νένα Μεντή, Νίκο Ψαρρά, Θάνο Τοκάκη

09.02.2022 08:50
nena_menti_new

Κατ’ αρχάς τρεις ηθοποιοί με έντονο και αξιοπρόσεκτο αποτύπωμα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχουν δεχθεί και αποδεχθεί πρόταση να συμμετάσχουν σε κομβικούς ρόλους στην νέα πρόταση μυθοπλασίας της ΕΡΤ που ετοιμάζεται για την επόμενη σεζόν.

Νένα Μεντή, Θάνος Τοκάκης και Νίκος Ψαρράς θα συμμετέχουν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εως πρόσφατα, στην τηλεοπτική μεταφορά του συγκλονιστικού μυθιστορήματος «Το βραχιόλι της φωτιάς» της δραστήριας και πολυπράγμωνος Βετρικής Σαΐα Μαγρίζου.

Με τη συμμετοχή της στη σειρά η Νένα Μεντή επιστρέφει στην τηλεόραση έπειτα από 13 χρόνια (είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «4» του Παπακαλιάτης το 2009 στο Mega).

Οκτώ δεκαετίες από τη χρονιά ορόσημο για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης- από τις σημαντικότερες της Ευρώπης- το, επικών χαρακτηριστικών, μυθιστόρημα διασκευάζεται για την ΕΡΤ σε σειρά μικρής φόρμας  και θα διηγηθεί  την συγκλονιστική ιστορία των εβραίων της πόλης όπως την βίωσε μια πολυμελή οικογένεια από το 1917 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50.

Τη σκηνοθεσία των οκτώ επεισοδίων θα κάνει ο Γιώργος Γκικαπέππας και την προσαρμογή-διασκευή σεναρίου ο Νίκος Απειρανθίτης.

Οι δημιουργοί της σειράς θέλουν να αφηγηθούν την ιστορία με προσωποκεντρικό πρόσημο, πέρα από τα εθνοτικά στοιχεία, αναφέρουν στο topontiki.gr τηλεοπτικοί κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις των δημιουργών του τηλεοπτικού εγχειρήματος.

Μέσα από τα μάτια του βενιαμίν της οικογένειας, του Ιωσήφ, ο τηλεθεατής θα δει την θυελλώδη και τραγική  πορεία μιας οικογένειας εβραίων σε ζοφερή χρονική περίοδο περίπου 40 χρόνων.

Κάθε ένα από τα μέλη της οικογένειας είναι αληθινός ήρωας, όμως ο Ιωσήφ σηκώνει το βάρος της ιστορίας στους ώμους του διότι είναι εκείνος ο οποίος σε τρυφερή ηλικία βίωσε την φρίκη των κρεματόριων στο Άουσβιτς, υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια και επιβίωσε για να γλιτώσει και εν τέλει να διηγηθεί την ιστορία της οικογένειας του.

Από τις παραδεισένιες ιστορίες στην κόλαση των κρεματόριων

Μια ιστορία που αρχίζει με παραμυθένια τρόπο, όπως παραμυθένια ήταν τα πρώτα παιδικά χρόνια του Ιωσήφ που είχε να θυμάται τις παραδεισένιες αφηγήσεις της μητέρας του για να καταλήξει να βιώνει την φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η πλοκή της σειράς «Το βραχιόλι της φωτιάς» παρακολουθεί την ιστορία του μυθιστορήματος και αρχίζει με την σαρωτική  πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, η οποία άλλαξε τα χαρακτηριστικά της πόλης και σχεδόν εξαφάνισε την ακμάζουσα τότε εβραϊκή κοινότητα καθώς κατέστρεψε τα τρία τέταρτα των συνοικιών της. Μέχρι το 1924 εξακολουθούσαν να παραμένουν άστεγες περίπου χίλιες οικογένειες εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Με τις φλόγες να κατακαίουν τα πάντα, κάνει «άνοιγμα» η σειρά. Η Μπενούτα, η μητρική φιγούρα της ιστορίας, βρίσκεται στο σπίτι με τα παιδιά της. Εβραίοι σεφαραδίτες,  σώζονται τελευταία στιγμή από έναν τσιγγάνο, τον Αγγελή ο οποίος τους μεταφέρει στον καταυλισμό όπου μένει, μακριά από τον όλεθρο.  Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης η Μπενούτα χαρίζει το βραχιόλι της ενηλικίωσης της στην τσιγγάνα ματρόνα και την ίδια στιγμή εκείνο το κειμήλιο συνδέει ανθρώπους και γεγονότα.

Ανοίγει έτσι ένας κύκλος ζωής μέσα στον οποίον τα μέλη της οικογένειας της Μπενούτα, βιώνουν τα πάντα. Από τον παράδεισο βρίσκονται στην κόλαση.

Στα σχέδια του σκηνοθέτη είναι να πραγματοποιηθούν γυρίσματα και στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης εβραίων του Άουσβιτς

Τα γυρίσματα των οκτώ επεισοδίων συνολικού προϋπολογισμού 851.945 ευρώ ετκιμάται ότι θα αρχίσουν σε περίπου δύο μήνες και αναμένεται να βγουν στον ΕΡΤικό αέρα στις αρχές της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση Top 10 7/2/2022: Κάτι «τρέχει» με το «Ράδιο αρβύλα»

Ξέσπασε η Έλενα Κρεμλίδου: Η εξομολόγηση για το revenge porn – «Όταν είδα τις φωτό ήθελα να αυτοκτονήσω»

«Μαύρο» σε ραδιοσυχνότητες και κατάργηση του κέντρου εκπομπής Βραχέων της ΕΡΤ, καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:33