search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:29
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Ξεσηκωμός» για τη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.216
12/02/2022
12.02.2022 07:00
kke_simaies-new

Με την αποστροφή ότι ο λαός δεν χρειάζεται άλλους σωτήρες και πρέπει μόνος του να οργανώσει την πάλη του για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, το ΚΚΕ επιχειρεί να παρέμβει στη συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και τους διαγκωνισμούς μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ για το κεντρώο κοινό.

Έτσι, αναμενόμενα, στην κορυφή της ατζέντας του ΚΚΕ αυτό το διάστημα ανεβαίνουν οι εργατικές και αγροτικές διεκδικήσεις, δηλαδή τα μέτωπα της ΛΑΡΚΟ, της COSCO και των αγροτικών μπλόκων στη Θεσσαλία και αλλού.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για κλείσιμο του εργοστασίου, απόλυση του συνόλου των 1.300 εργαζομένων και έξωση από τους οικισμούς στη Λάρυμνα και τον Αη Γιάννη (αφορά 300 οικογένειες), προκειμένου ο εκκαθαριστής να προχωρήσει στην παράδοση της επιχείρησης στους ιδιώτες.

Χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με επίκαιρη ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και:

Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως και η καταβολή των οφειλών της επιχείρησης στους εργαζομένους στο 100%.

Η θέση του ΚΚΕ είναι πως «η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της», καθώς «η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών, στην ηλεκτροκίνηση» και «οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ».

Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχουν υπάρξει ποικίλες παρεμβάσεις από πλευράς ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα, από τοποθετήσεις στη Βουλή μέχρι αφιερώματα και επισκέψεις στα εργοστάσια. Πιο πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, για το ζήτημα τοποθετήθηκε στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε κινητοποίηση όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για τη διάσωση της επιχείρησης, τον Μάιο του 2020, ζητώντας κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή, μέτρα για την πλήρη λειτουργία της, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση, προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε επίσης:

Διάσημοι… αποκεφαλισμοί: Οι απολύσεις υπουργών που «έγραψαν ιστορία» (Photos)

«Σήμα» ετοιμότητας από Αλέξη Τσίπρα για κάλπες και διακυβέρνηση

«Σφίγγουν τα γάλατα» και στην οικονομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09