search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:19
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Έντονο το ενδιαφέρον της Ελλάδας – Στη Μόσχα την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας

17.02.2022 15:47
mitsotakis65-new

Η ουκρανική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ουκρανίας, καθώς κατοικούν εκεί πολλοί ομογενείς, ενώ τόνισε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, με ανοιχτούς όμως τους διπλωματικούς διαύλους.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτή ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία.

Εξάλλου και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής» .

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες δηλώνοντας: «Σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής με ορίζοντα το 2030. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε και το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Πάιατ: Διαφωνούμε με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής

συμφωνίας

Ελληνοτουρκικά: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση των νησιών


Συνάντηση Τσίπρα – Πάιατ στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:19