search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:37
MENU CLOSE

Ήττα του ΣΕΒ στο ΣτΕ για τις τριετίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/02/2022
18.02.2022 07:00
ste_new

Ξεπαγώνουν ύστερα από μια δεκαετία οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και για την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες.

Κατά συνέπεια «ξεπάγωσε» η καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας («τριετίες»).

Ειδικότερα η αίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη υπ’ αριθμ. 7613/395/18.2.2019 εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας, που παρείχε οδηγίες «για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας», είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Δηλαδή, ο ΣΕΒ στρεφόταν, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, «κατά πράξης μη εκτελεστής».

Οι λόγοι της απόρριψης

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το 2019 ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι – ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη εγκύκλιος, η οποία προέβλεπε τα καθορισθέντα με την υπ’ αριθμ. 4241/127/30.1.2019 απόφαση του υπουργού Εργασίας ποσά με τα οποία θα προσαυξάνονται οι τριετίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4093/2012.

Η εργοδοτική πλευρά υποστήριζε ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Παράλληλα η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική, ότιγια τον λόγο αυτόν απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν να καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά ή σιωπηρά η κατάργησή τους.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση του ΣΕΒ κ.λπ., κρίνοντας ότι η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» και προσθέτοντας ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που όμως οι υποδείξεις αυτές «δεν είναι καθ’ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣτΕ, «δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη (σ.σ.: εγκύκλιος υπουργείου εργασίας) δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».

Τέλος, οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα προϋπηρεσίας ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο. Πάντως, το ύψος του επιδόματος προϋπηρεσίας κυμαίνεται ανάλογα με το αν είναι υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης και την ηλικία του κάθε εργαζόμενου.

Θυμίζουμε ότι το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού. Μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Τώρα σειρά του υπουργείου

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Το ΣτΕ έκρινε ότι η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν θεσπίζει νομική υποχρέωση για αναγνώριση των τριετιών, καθώς δεν αποτελεί νόμο που εισάγει τέτοια ρύθμιση. Είχα υποστηρίξει από την αρχή την άποψη ότι απαιτούνταν η θέσπιση διάταξης νόμου που να ρυθμίζει ρητώς το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν τίθεται κανένα πεδίο αμφισβήτησης του συνυπολογισμού των τριετών στον κατώτατο μισθό, παρά τη σχετική ασάφεια του νόμου του 2013.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας οφείλει, πλέον, να αποσαφηνίσει αν θα πρέπει να συνεχίζεται η υποχρεωτική καταβολή τους. Δεν τίθεται ζήτημα εξέλιξης με το “ξεπάγωμα” των τριετιών, λόγω μνημονιακής δέσμευσης της χώρας, μέχρις ότου ο δείκτης της ανεργίας πέσει κάτω από το 10%».

Για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έκανε λόγο για πρώτη μεγάλη νίκη των εργαζομένων μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου της τότε υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου σε σχέση με το επίδομα της τριετίας.

«Η προσφυγή έγινε τρεις μέρες μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., και μάλιστα από τον Σκέρτσο, ως εκπρόσωπο τότε του ΣΕΒ, πριν υπουργοποιηθεί», σημείωσε. Και κατέληξε: «Οφείλετε, ως υπουργός Εργασίας, να μεριμνήσετε για την πλήρη εφαρμογή των τριετιών και το επίδομα. Υπάρχει η μεγάλη νίκη των εργαζομένων, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου της Αχτσιόγλου. Περιμένουμε από τον υπουργό την πλήρη εφαρμογή της απόφασης για τις τριετίες».

«Η θέση της κυβέρνησης είναι κρυστάλλινη υπέρ των τριετιών . Είναι πραγματικά ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν “χαστούκια” στην κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες των εργαζομένων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει «είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων!

Η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού».

Έτσι, με βάση πάντως το νέο ύψος των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που προστεθούν και οι τριετίες, τα νέα ποσά που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

● Για εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με έως 3 χρόνια προϋπηρεσία οι αποδοχές για πλήρη απασχόληση διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ.

● Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 729,3 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση ορίζονται σε 795,6 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 861,90.

Τέλος, για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών οι μικρότερες μηνιαίες αποδοχές που επιτρέπεται να λάβει, εφόσον έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνονται σε 861,90 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη

ΟΑΕΔ: Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Έξτρα μπόνους για την εύρεση δουλειάς

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια σε ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα «καίει» τους πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:36