search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:06
MENU CLOSE

Τριετίες: Πώς η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί δύο κατηγορίες εργαζομένων (Video)

16.02.2022 11:06
ste_new

Την πραγματική σημασία της απόφασης του ΣτΕ για τις τριετίες από την πλευρά των εργαζομένων επισήμανε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Ως γνωστόν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφαση του απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν πως η επίμαχη υπ’ αριθμ. 7613/395/18.2.2019 εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας που παρείχε οδηγίες «για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» (με ισχύ από 1η  Φεβρουαρίου 2019),  είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσληφθεί στο ΣτΕ. 

«Δεν γίναμε σοφότεροι με την απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ένιψε τας χείρας του. Υπάρχει ακόμα μια σοβαρή αμφισβήτηση από την πλευρά των εργοδοτών σε ότι αφορά τις τριετίες. Δεν ξέρω αν το θέμα περιορίζεται μόνο στον ΣΕΒ ή και σε άλλες περιφερειακές επιχειρήσεις, τους κακούς εργοδότες που δεν έδιναν μισθούς στους εργαζόμενους», σχολίασε αρχικά ο Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξήγησε ο εργατολόγος είχε δημοσιευθεί το 2013 ο νόμος Βρούτση, που καθόριζε ότι πλέον ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα ορίζεται με υπουργική απόφαση έπειτα από μια διαδικασία και όχι με συλλογικές συμβάσεις.

Εκεί δινόταν ένας ορισμός για τον κατώτατο μισθό που κάποιοι είπαν ότι δεν περιλαμβάνει τις τριετίες.

«Κάτι το οποίο δεν λύθηκε ούτε με την εγκύκλιο της κυρίας Αχτσιόγλου, γιατί πολύ απλά η εγκύκλιος δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Αυτό είπε στην ουσία το ΣτΕ. Δεν θεσπίζει τις τριετίες η εγκύκλιος και έτσι η προσπάθεια του ΣΕΒ να την ακυρώσει, έπεσε στο κενό», πρόσθεσε.

«Υπό αυτήν την έννοια δεν έχουμε κάτι καινούργιο σχετικά με τις τριετίες. Όμως μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι τριετίες πρέπει να δίνονται δε αυτούς που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. Αλλά ποιες τριετίες; Οι τριετίες που είχε κάποιος συμπληρώσει μέχρι τις 14/2/2012. Εκεί σταμάτησε η αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τις προσλήψεις», εξήγησε ο Γιάννης Καρούζος

Έτσι, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις διεκδικήσεις που μπορεί να εγείρουν όσοι εργάζονταν πριν από αυτό το έτος, σε σχέση με εκείνους που ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο μετά την ανωτέρω χρονολογία.

Ας δούμε τι ισχύει για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα η κατάσταση, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

  • Εργαζόμενοι πριν από το 2012: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όσοι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα για να λάβουν τριετίες, πρέπει να συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά που τους αναλογούν. Με δεδομένο ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι στα 663 ευρώ μικτά (569,38 ευρώ καθαρά), αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στην 1η τριετία προϋπηρεσίας, πρέπει να λαμβάνουν 729,30 ευρώ το μήνα (625,45 ευρώ καθαρά). Αντίστοιχα, όσοι έχουν έως έξι έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή καλύπτονται από την 2η τριετία, θα πρέπει να εισπράττουν 795,60 ευρώ μικτές αποδοχές σε μηνιαία βάση (677,27 ευρώ καθαρά). Τελευταία και πιο υψηλή κατηγορία είναι εκείνη με έως 9 έτη προϋπηρεσία. Για την 3η τριετία οι αμοιβές είναι 861,90 ευρώ μικτές αποδοχές (725,71 ευρώ καθαρά). Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν καλυφθεί με τις ανωτέρω αποδοχές, θεωρητικά θα πρέπει να τις διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους. Πρακτικά όμως, όπως τεκμαίρεται από τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, η εγκύκλιος του 2019 δεν μπορεί να παράγει νομοθετικό περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος νομοθετικού κενού ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Άρα θα πρέπει το κενό αυτό να καλυφθεί για να μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει με ασφάλεια τα ποσά που δικαιούται, που για αρκετές περιπτώσεις θα είναι και αναδρομικά από το 2019.
  • Εργαζόμενοι μετά το 2012: Όσοι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο μετά τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή μετά τη δημοσίευση της 6ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε το ίδιο έτος δια νόμου (ν.4093/2012), τελούν υπό καθεστώς «παγώματος» των τριετιών τους. Αυτό σημαίνει ότι από το 2012 και έως σήμερα, οι τριετίες γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων δεν αυξάνονται. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο όταν η ανεργία της χώρας, υποχωρήσει κάτω από το 10%, δηλαδή σε μονοψήφιο ποσοστό. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, που ισχύει ακόμα και τώρα, μια δεκαετία μετά. Άλλωστε η ανεργία συνεχίζει να κυμαίνεται στα επίπεδα του 13%, με τάσεις καθόδου είναι αλήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Περιστέρης: Πούλησε 1.630.000 μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Μεταξύ των αγοραστών και η Μαριάννα Λάτση

Αμπράμοβιτς: Η κρίση στην Ουκρανία του κόστισε 776 εκατ. ευρώ μέσα σε μία ημέρα

Ενεργειακός εφιάλτης το σενάριο «ανάφλεξης» στην Ουκρανία- Τι θα γίνει αν η Ρωσία «τραβήξει την πρίζα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:04