search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55
MENU CLOSE

Ενεργειακός εφιάλτης το σενάριο «ανάφλεξης» στην Ουκρανία- Τι θα γίνει αν η Ρωσία «τραβήξει την πρίζα»

15.02.2022 19:51
nord-stream-new

Ένα εκρηκτικό «ενεργειακό» κοκτέιλ δημιουργεί η ρωσο-ουκρανική κρίση στην Ευρώπη βάζοντας «φωτιά» ταυτόχρονα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και δημιουργώντας πανικό σε κυβερνήσεις και νοικοκυριά που προσπαθούν να προστατευθούν από τις δραματικές επιπτώσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων ενέργειας.

Υπό τους συνεχώς εντεινόμενους φόβους μίας επιθετικής κίνησης της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου κάνουν συνεχώς άλματα, προκαλώντας τρόμο στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι παγκοσμίως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «στέγνωμα» της διάθεσης ρωσικών βαρελιών στην αγορά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου,. Και το 60% αυτών των εξαγωγών πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.

Δηλαδή η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη και ενδεχόμενη σύγκρουση θα είχε τεράστια και άμεση επίπτωση στην ενεργειακή ισορροπία όλης της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η εξάρτηση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πώς οι εναλλακτικοί πάροχοι φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως είναι το αμερικάνικο LNG αλλά και οι προμηθευτές από αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία δεν δείχνουν διατεθειμένοι ή δεν έχουν καν τη δυνατότητα στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψουν το κενό.

Έτσι η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης «κρέμεται» κυριολεκτικά σε μία κλωστή αν η Ρωσία αναγκαστεί να κλείσει τη στρόφιγγα σε περίπτωση σύρραξης με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ειδικούς της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, ενδεχομένως καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 166 ευρώ/μεγαβατώρα, που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φωτιά οι τιμές το τελευταίο 48ωρο

Χθες μόνο οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14% καταγράφοντας υψηλό 2 εβδομάδων στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συνακόλουθα και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται, εμφανίζονται αυξημένες για σήμερα.

Ενδεικτικά στη Γερμανία διαμορφώνονται στα 155 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 51,63%) στη Γαλλία στα 193,44 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 3,3%) στην Ολλανδία 202,1 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 14,98%), στην Ισπανία 199,94 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 9,07%).

Η Κίνα ανακάλυψε κοίτασμα-μαμούθ πετρελαίου και φυσικού αερίου - Media

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τα πιθανά σενάρια

Η θέση της Ελλάδας αν και είναι απόλυτα ταυτισμένη με αυτή των Ευρωπαίων συμμάχων προσδοκώντας πάντα την ειρηνική επίλυση του προβλήματος αφήνει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.

Στο σκηνικό γεωπολιτικής έντασης που έχει δημιουργηθεί η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις τους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αέριο.

Die Welt: Η υπεροχή της Ελλάδας – Ένα στα δύο τάνκερ μεταφοράς LNG ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές - Media

Το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έχει μελετήσει πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα ευρωπαϊκά κράτ για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Συμπερασματικά, κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.

-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

«Ανάσα» για τις αγορές τα σημάδια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης

Πληθωρισμός: Ρεκόρ 25ετίας με 6,2% τον Ιανουάριο – «Έκρηξη» στο φυσικό αέριο

ΟΑΕΔ: «Ανοιχτά» 16 προγράμματα-ευκαιρίες για 88.000 θέσεις εργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55