search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:55
MENU CLOSE

Ουκρανία: Διαψεύδει ο στρατός την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων

18.02.2022 21:06
donetsk-new

Διαψεύδει ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» νωρίτερα σήμερα.

«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.

«Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Χορλίφκα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.

Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να προμηθεύσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Εδώ και 48 ώρες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούντια για πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού εκάστου κατά του αντιπάλου.

Το Ροστόφ υποδέχεται τους πρόσφυγες – Εντολή Πούτιν για οικονομική ενίσχυση

Η περιοχή του Ροστόφ διαθέτει επαρκή εμπειρία για να δεχθεί πρόσφυγες από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, θα τους εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ευρασιατικής ολοκλήρωση και σχέσεων με τους ομογενείς Βίκτορ Βοντολάτσκι.

Ο ίδιος είπε ότι η περιοχή του Ροστόφ είχε ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα το 2014 όταν είχε δεχθεί έναν μεγάλο αριθμός προσφύγων από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες περιοχές βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν εν μέσω κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Γιούνις» η Ευρώπη: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Νεκροί από πτώσεις δέντρων

Επιπλοποιοί «σφάζονται» για το… τραπέζι του Πούτιν!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:52