search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:27
MENU CLOSE

Startup: Σημαντικές εξαγορές από κολοσσούς δίνουν κίνητρα ανάπτυξης και σε άλλες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.217
17/02/2022
21.02.2022 07:00
Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων - Έως 1.500 ευρώ ανά επιχείρηση - Media

Απόβαση αμερικανικών – και όχι μόνο – κολοσσών στην ελληνική αγορά μέσω εξαγορών επεφύλασσε η αρχή του 2022, ιδιαίτερα για τον κλάδο των startup εταιρειών.

Η νέα χρονιά μπήκε δυναμικά στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν τέσσερα μεγάλα ντιλ που αφορούσαν την απόκτηση ελληνικών εταιρειών από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν στον χώρο των ηλεκτρονικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπου ο επενδυτικός «γίγαντας» JP Morgan εξαγόρασε την Viva Wallet σε τίμημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ. Πολύ κοντά χρονικά ανακοινώθηκαν άλλες δύο συμφωνίες, που αφορούσαν την απόκτηση ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από αμερικανικές εταιρείες.

Η μία περίπτωση αφορά τη Facebook και την Accusonus, μία εταιρεία με έδρα την Πάτρα, σε ένα ντιλ κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη την Prodege, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της γνωστής ελληνικής εταιρείας διεξαγωγής ερευνών Pollfish με τίμημα που κινείται στο εύρος των 70-80 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η πιο πρόσφατη σημαντική εξαγορά που ανακοινώθηκε στην ελληνική αγορά αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο, όπου ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος της Allianz εξαγόρασε την εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πίστη με 207 εκατ. ευρώ.

Στην JP Morgan η Viva Wallet

Η πιο μεγάλη συμφωνία, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε πάνω της τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας, ήταν αυτή που προβλέπει την εξαγορά από την JP Morgan περίπουτου 49% των μετοχών της Viva Wallet. Αν και οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν, πληροφορίες θέλουν τη συνολική αποτίμηση του ντιλ να ξεπερνά τα 1,5 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα, η JP Morgan αποκτά τα ποσοστά που είχαν το fund Hedosophia, το οικογενειακό γραφείο της οικογένειας Λάτση και η Deca Investments.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει και τον ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent και EBRD – Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της Viva Wallet.

Περίπου το 51% της Viva παραμένει στους ιδρυτές Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το μάνατζμεντ, αν και η JP Morgan θα ελέγχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Η Viva Wallet ιδρύθηκε το 2000 και έχει έδρα στην Αθήνα. Εστιάζει στην εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 23 χώρες. Η εταιρεία δημιούργησε μια ιδιόκτητη πλατφόρμα πληρωμών, που βασίζεται σε υπηρεσίες cloud, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους εμπόρους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας tap to device, της προκαταβολής μετρητών εμπόρου, της πληρωμής λογαριασμών, της διαχείρισης εξόδων, της έκδοσης εικονικής χρεωστικής κάρτας, της εκταμίευσης μετρητών κ.ά.

Στη Facebook η Accusonus

Παρουσία στην Ελλάδα απέκτησε και η Facebook, καθώς έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στη μητρική της Meta και την Accusonus, με τον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο να εξαγοράζει την ελληνική startup.

Η Accusonus δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας ήχου και η Meta τη χρειάζεται για το Metaverse. Η ελληνική startup έχει ως βάση την Πάτρα, ωστόσο η Meta επιθυμούσε αρχικά να φύγει η εταιρεία από την Ελλάδα. Τελικά οι εκπρόσωποι μεταπείστηκαν για να παραμείνει στη χώρα μας με τη Meta μάλιστα να ανοίγει ελληνική εταιρεία με ΑΦΜ.

Το ντιλ, σύμφωνα με διαρροές, δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσαν οι Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης και Μιχάλης Τζάννες. Σε αυτή έχουν εισέλθει μετοχικά αρκετά venture capitals σε δύο γύρους χρηματοδότησης, όπως τα Venture Friends, Big Pi Ventures και IQbility. Η Accusonus είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων λογισμικού για την επισκευή ήχου και την παραγωγή μουσικής.

Τα προϊόντα της Accusonus, η οποία ιδρύθηκε το 2013, χρησιμοποιούνται από χιλιάδες βραβευμένους με Grammy παραγωγούς που έχουν συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Bob Dylan, Lou Reed, Shakira και πολλοί ακόμα. Αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο.

Απασχολεί πάνω από 50 άτομα και, σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, μέχρι προσφάτως είχε σηκώσει 3,9 εκατ. δολάρια από την αγορά, γνωστοποιώντας το 2019 πως εξασφάλισε επένδυση ύψους 3,3 εκατ. δολ.

Στην Prodege η Pollfish

Η τρίτη ελληνικών συμφερόντων startup που εξαγοράστηκε επίσης από αμερικανική εταιρεία είναι η Pollfish. Την απέκτησε η Prodege, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μάρκετινγκ και πληροφοριών για καταναλωτές.

Η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει μια φιλική προς τον χρήστη και ισχυρή παγκόσμια πλατφόρμα DIY για έρευνα και άμεση εξαγωγή συμπερασμάτων, που βοηθά επιχειρήσεις να διαμορφώσουν στρατηγικές προσέγγισης καταναλωτών. Η εφαρμογή παρέχει απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από χρήστες χωρίς ειδικές γνώσεις, όπως και από επαγγελματίες της έρευνας.

Η Prodege εξαγοράζει αυτή την πλατφόρμα προκειμένου να προσφέρει σε συνεργάτες και πελάτες της πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές ερευνητικές λύσεις, επιτρέποντας στους ερευνητές να συγκεντρώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Η Pollfish προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα και συγκέντρωσης αποτελεσμάτων σε άμεσο χρόνο. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται κορυφαία παγκόσμια brands, μεταξύ των οποίων η Apple, το Spotify, η NFL, το Netflix, η Samsung καθώς και κράτη και διεθνείς οργανισμοί.

Στην Allianz η Ευρωπαϊκή Πίστη

Σε ένα ντιλ που δεν αφορά startup ούτε έχει αμερικανικό «χρώμα», αλλά είναι εξίσου σημαντικό, η Allianz ανακοίνωσε την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης. Στόχος της πρώτης είναι μέσα από τη συμφωνία να κατακτήσει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πολυεθνικός όμιλος, «η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση θα καταλάβει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης ζωής και υγείας».

Η Allianz θα καταβάλει 7,80 ευρώ ανά μετοχή (εμπεριέχει premium 15,7% σε σχέση με την τιμή της μετοχής) ή 207 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών που υπεγράφησαν με τους μετόχους (αντιπροσωπεύουν το 72% της εταιρείας) και της συνδυασμένης προαιρετικής δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά δημοψηφίσματα

Ήττα του ΣΕΒ στο ΣτΕ για τις τριετίες

Σκληρό «παιχνίδι» Μόσχας – ΝΑΤΟ: Γιατί ο Λαβρόφ κάλεσε τον Νίκο Δένδια στη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:19