search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:18
MENU CLOSE

Καύσιμα: Νέα έκρηξη τιμών φέρνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Κοντά στα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου (Video)

22.02.2022 14:14
Νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία - Στο στόχαστρο η βιομηχανία πετρελαίου - Media

Μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται πλέον η διεθνής τιμή του πετρελαίου με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να οξύνει την ενεργειακή κρίση διεθνώς.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF) διαμορφούμενη στα 78,75 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη καλύπτει από τη Ρωσία το 25% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, μια κλιμάκωση της κρίσης και μια πιθανή επιβολή μέτρων και αντιμέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα τροφοδοσίας.

Εν μέσω αυτών των ανησυχιών η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύεται σήμερα κατά 2,48% στα 97,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ενισχύεται κατά 3,95% στα 94,67 δολάρια το βαρέλι.

ΡΑΕ: Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37.7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54.6 τον Οκτώβριο, 70.3 τον Νοέμβριο, 65.3 τον Δεκέμβριο και 98.3 τον Ιανουάριο.

Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.

Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της.

Οι εκπτώσεις αυτές -πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια– διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις – Αναδρομικά: Κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις για 800.000 δικαιούχους

H Volton μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες σε συνεργασία με την Vodafone

Deutsche Telekom: Συνάντηση του CEO με Μητσοτάκη για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:16