search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:52
MENU CLOSE

ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Σε συντονισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Ντονμπάς, μέτρα για το φυσικό αέριο

22.02.2022 12:37
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού - Σε λειτουργία πτέρυγες νοσοκομείων - Media

Σε τρεις άξονες κινήθηκαν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκανησυχητικές εξελίξεις», κατά την κυβέρνηση), ανακοινώθηκε επισήμως ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Όσον αφορά στους Έλληνες υπηκόους και ομογενείς στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, «οι ελληνικές Αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του πριν από μερικές ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συζητήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι «αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας».

Σε τρίτο επίπεδο, εξ ου και η παρουσία του ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συζητήθηκε η ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 35%-40% που καταναλώνει από τη Ρωσία. Πάντως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Οι λόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι εξής:

● Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα φθάνει κυρίως μέσω του αγωγού Turkstream – που από τη Ρωσία πάει στην Τουρκία και μέσω της Ελλάδας φτάνει στη Βουλγαρία -, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανοιχτός, τουλάχιστον σε αρχικά στάδια μιας σύρραξης.

● Οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα (τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα) είναι μεγαλής χωρητικότητας και πλήρως γεμάτες από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισε η ανησυχία για άσχημες εξελίξεις στην Ουκρανία.

● Υπάρχουν συμφωνίες με Αλγερία για μεταφορά LNG στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης.

● Όσον αφορά στη ΔΕΗ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε ετοιμότητα δύο μονάδες που δύνανται από φυσικό αέριο να γυρίσουν σε πετρέλαιο, υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε stand-by και λιγνιτικές μονάδες που μπορούν να μπουν στο δίκτυο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας» και προσθέτοντας ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας, σταθμίστηκαν όλα τα προβλήματα».

Τόνισε, δε, ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μία σειρά από ενέργειες, ώστε να μην στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μείγματος σε ό,τι αφορά στην παραγωγή. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Άδωνι: «Σαν γνήσιο τέκνο του Παττακού κατηγόρησε Αριστερά και ΣτΕ για το ακριβό ρεύμα»

Τσακαλώτος για κράξιμο στα social media: Δεν άντεξα να διαβάσω τα σχόλια (Videos)

«Καρφιά» Κύρτσου για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ από την ΓΕΚ Τέρνα – «Να χαρεί και ο πεθερός του Γεραπετρίτη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:52