search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:57
MENU CLOSE

Εφηβεία: Μια περίοδος – πρόκληση για παιδιά και γονείς

24.02.2022 07:00
mama-kori-new

Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεταβατικό στάδιο με σημαντικές αλλαγές αλλά και προκλήσεις τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τους γονείς.

Πρόκειται για την πιο κομβική περίοδο στη ζωή του παιδιού. Ένα στάδιο που συνήθως χαρακτηρίζεται από «εκρήξεις», έντονα συναισθήματα και απότομα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους.

Συμπεριφορές που -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- είναι αναμενόμενες, καθώς ο έφηβος προσπαθεί να κατανοήσει τις ψυχολογικές αλλά και σωματικές αλλαγές που βιώνει, αναζητώντας παράλληλα τη νέα του ταυτότητα.

Πώς μπορούν, ωστόσο, οι γονείς να διαχειριστούν με επιτυχία όλες αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους; Ποια είναι η καλύτερη απάντηση στον ανεξήγητο θυμό; Πώς να αντιμετωπίσετε μια πιθανή συναισθηματική «έκρηξή» τους;

Ακολουθούν τρεις βασικές συμβουλές ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε με επιτυχία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο στη ζωή του παιδιού σας.

Πείτε «όχι» σε φωνές και εντάσεις

Αν η παραμικρή αφορμή είναι, πια, ικανή ώστε να προκαλέσει νεύρα και θυμό στο κάποτε χαμογελαστό παιδί σας, μάλλον είναι ώρα να επιστρατεύσετε την υπομονή που τόσα χρόνια ως γονέας ούτως ή άλλως, αποκτήσατε!

Ακόμα κι αν εκείνο υψώσει τον τόνο της φωνής του, λοιπόν, εσείς μην κάνετε το ίδιο. Με το να χάσετε κι εσείς τον έλεγχο, σίγουρα δε θα βοηθήσει, καθώς ούτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας θα αλλάξει ούτε τη μεταξύ σας σχέση θα βελτιώσει.

Απεναντίας, ο ήρεμος τόνος της φωνής σας θα δώσει κύρος στα λόγια σας και ποιότητα στη συζήτησή σας ενώ την ίδια στιγμή, θα δώσετε το σωστό παράδειγμα.

Μην ξεχνάτε ότι οι γονείς αποτελούν το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά τους. Δεν αρκούν οι συμβουλές και οι εντολές προς το παιδί, αν οι πράξεις δε συνάδουν με τα λόγια που συνήθως ακούει.

Είναι μάταιο, για παράδειγμα, να κάνετε παρατήρηση στο παιδί επειδή φωνάζει, ενώ κι εσείς στην καθημερινότητα επιλέγετε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας είτε μαζί του είτε γενικότερα. Να θυμάστε ότι μια πράξη και μια συμπεριφορά δική σας «διδάσκει» πολλά περισσότερα από συμβουλές και αόριστες θεωρίες.

Βάλτε όρια και κανόνες

Ίσως οι συχνές αντιδράσεις του έφηβου παιδιού σας είναι μια κατάσταση που δυσκολεύεστε, πια, να διαχειριστείτε. Ωστόσο, αποφύγετε τον ασφυκτικό έλεγχο πάνω του και προπαντός, μην καταφύγετε σε τιμωρίες υπό τη μορφή απειλής.

Για παράδειγμα, φράσεις του τύπου «Αν δε διαβάσεις, θα εξαφανίσω τον υπολογιστή από το δωμάτιό σου» θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στον έφηβο και πιθανότατα, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αντιδραστικό τρόπο.

Προτιμήστε να θέσετε όρια και κανόνες στο παιδί σας, αφήνοντάς του, όμως, το περιθώριο της επιλογής. Έτσι, θα νιώσει ότι το σέβεστε και το εμπιστεύεστε, κάτι που πιθανότατα θα ανταποδώσει με την ώριμη απόφασή του. Αν, ωστόσο, επιλέξει τη μη επιθυμητή πράξη ή συμπεριφορά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την κακή επιλογή του.

Είναι σημαντικό το όποιο κόστος της λαθεμένης συμπεριφοράς του να μην έχει τη μορφή τιμωρίας – εκδίκησης εκ μέρους σας, αλλά να αποτελεί την αναγκαστική συνέπεια της πράξης που ο ίδιος επέλεξε. Άλλωστε, και στη μετέπειτα ζωή του κάθε πράξη του θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες. Σωστά;

Γίνετε «φίλοι» με το παιδί σας

Ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τις απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, μη χάσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας.

Ακούστε το χωρίς να του ασκείτε κριτική! Ενθαρρύνετέ το να πάρει πρωτοβουλίες και ευθύνες! Επιλέξτε να είστε στοργικοί και υποστηρικτικοί και σε καμιά περίπτωση, αυταρχικοί.

Αν καταφέρετε να γίνετε για εκείνο πρόσωπο εμπιστοσύνης, τότε πιθανότατα θα είστε οι πρώτοι που θα ενημερώσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσει.

Να θυμάστε πάντα πως πρόκειται για μια περίοδο που και το ίδιο παιδί σας βιώνει δύσκολα και που ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να το εκφράσει σωστά, σας θέλει δίπλα του και όχι «απέναντί» του!

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε ότι δε μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση ή κρίνετε ανησυχητική κάποια συμπεριφορά του παιδιού σας, μη διστάσετε να πάρετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Επιπλέον, μπορείτε να καλέσετε στη Γραμμή SOS 1056 η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο οτιδήποτε σας απασχολεί σε σχέση με το παιδί σας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα γίνεις η «καλύτερη μαμά» για το παιδί σου!

Διαδίκτυο: Ένας επικίνδυνος κόσμος για τα παιδιά – Πώς να τα προστατέψετε

Κορωνοϊός: Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά σε μια εποχή με μάσκες και αποστάσεις!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:55