search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:28
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε το Κίεβο – Πέντε νεκροί – Ζημιές στον πύργο τηλεπικοινωνιών (Videos)

01.03.2022 17:33
kiev

Έκρηξη σημειώθηκε στον πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου, με πολλά βίντεο να δείχνουν πυκνούς καπνούς να υψώνονται στον ουρανό.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

«Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ», ανέφερε στο Twitter. «Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι».

Το πλήγμα, το οποίο έρχεται την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, «χτύπησε» εξοπλισμό στον πύργο, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, είπε το υπουργείο.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα λειτουργούν για λίγο», αλλά τα «εφεδρικά» συστήματα θα επιτρέψουν σε ορισμένες τηλεοράσεις να αποκαταστήσουν σύντομα τη μετάδοση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει τον πύργο τυλιγμένο σε πυκνό γκρίζο καπνό. Η κύρια δομή του κτιρίου, ωστόσο, παρέμενε όρθια.

Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941 και είναι ιστορικά συνδεδεμένο με εκτελέσεις, κυρίως Εβραίων Σοβιετικών πολιτών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, «Ποιος είναι ο λόγος να λέει κάποιος “ποτέ ξανά” επί 80 χρόνια, αν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στο ίδιο σημείο του Μπάμπι Γιαρ; Τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…»

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», κατήγγειλε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

Το χτύπημα επιβεβαίωσε ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Νωρίτερα, οι Ρώσοι προειδοποίησαν για επίθεση στις εγκαταστάσεις πληροφοριών του Κιέβου, ζητώντας την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε: «Με στόχο να καταστείλουμε επιθέσεις πληροφόρησης κατά της Ρωσίας, οι τεχνολογικές εγκαταστάσεις της SBU και το 72ο κεντρικό κέντρο PSYOPS στο Κίεβο θα χτυπηθούν με όπλα υψηλής ακρίβειας. Καλούμε τους Ουκρανούς πολίτες που έχουν προσεγγιστεί από Ουκρανούς εθνικιστές για να προχωρήσουν σε προβοκάτσιες σε βάρος της Ρωσίας, όπως επίσης και τους κατοίκους του Κιέβου που μένουν κοντά σε κέντρα αναμετάδοσης, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορους κρατικούς θεσμούς της Ρωσίας έχει πολλαπλασιαστεί.

«Ρώσοι πολίτες συνεχώς λαμβάνουν κλήσεις με απειλές για φυσική εξόντωση όπως και απειλές βομβών σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις κοινωνικών υποδομών.Επιθέσεις πληροφόρησης στην Ρωσία εκτελούνται από το 72ο Βασικό Κέντρο Πληροφόρησης και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μαζί με τις μονάδες κυβερνοεπιχειρήσεων της SBU, χρησιμοποιώντας συστήματα υλικού και λογισμικού που έχουν έδρα στο Κίεβο και εγκαταστάσεις επικοινωνίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Στα αποθέματα πετρελαίου στρέφεται o Μπάιντεν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εμφανίστηκε μετά από 9 ημέρες με κορωνοϊό

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η οικογένεια του Πούτιν κρύβεται σε καταφύγιο στη Σιβηρία» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:28