search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:25
MENU CLOSE

Διάγγελμα Ζελένσκι: «Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί» – Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου (video)

01.03.2022 00:45
Volodimir Zelenski_new

Νέο δραματικό διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος της Ρωσίας σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του δέχεται βομβαρδισμούς από το «κακό» που είναι προσωποποιημένο και οπλισμένο με πυραύλους. Ζήτησε βοήθεια από τους συμμάχους του, ώστε να υπάρξει άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών στις ουκρανικές πόλεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει 56 πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας του, εκτοξεύοντας 113 πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις, τόνισε επίσης ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη η Ουκρανία. Επιπλέον είπε πως η Μόσχα έχει καταθέσει τις προτάσεις της, ενώ το ίδιο έχει πράξει και το Κίεβο. «Δείξτε ότι η ανθρωπότητα ξέρει πως να αμύνεται», τόνισε σε άλλο σημείο.

«Πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της», τόνισε ακόμη ο Βολιντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι διεξήχθησαν με φόντο τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών την Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν συζήτησε με ξένους ηγέτες τη λήψη επιπλέον μέτρων σε βάρος της Μόσχας

ΗΠΑ: Δώδεκα μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ απευλαύνονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποιεί ο Πούτιν τις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:24