search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:00
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε αποστολή που γεννά ελπίδες

05.03.2022 23:53
Naftali Benet_new

Συνομιλούσε επί τρεις ώρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αμέσως επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο του για να μεταβεί από την Μόσχα, μέσω Κωνσταντινούπολης, στο Βερολίνο, για να δει τον Καγκελάριο Σολτς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διαμεσολάβησης που γεννά ελπίδες μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου.

Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου ο Ρώσος ηγέτης έδωσε την εντολή για την εισβολή στην Ουκρανία.

Παραβίασε την εβραϊκή αργία του Σαββάτου, αλλά δικαιολογημένα, αφού η αποστολή του είναι ειρηνευτική. Ακόμα και αν καταφέρει να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια για να επικρατήσει η λογική, ο Ναφτάλι Μπένετ θα αποκαταστήσει την εικόνα του Ισραήλ ως διπλωματικής δύναμης στον διεθνή χάρτη.

Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι προφανές ότι άκουσε τον Πούτιν να ξεκαθαρίζει την «κόκκινη γραμμή» για να σταματήσει ο πόλεμος, ενημέρωσε τον Ζελένσκι για το τι μπορεί να περιμένει και μεταφέρει στη Δύση κάποιο ρωσικό μήνυμα, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια  ευκαιρία στην ειρήνη.

Το γεγονός ότι το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο γίνεται μέσα στη νύχτα σημαίνει ότι έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. 

Ο ρόλος του κορυφαίου «Κρεμλινολόγου» του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος, που είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αποστολή αυτή, είχε εκφράσει σκεπτικισμό για τα αποτελέσματα, αλλά ο Μπένετ επέμεινε να κάνει την προσπάθεια. Μάλιστα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικοδόμησης και Υποδομών, Ζεέφ Ελκίν, ο οποίος δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα.

Ο Ελκίν μεταφράζει τις δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν σε όλες τις συναντήσεις του με Ισραηλινούς πρωθυπουργούς για πάνω από μία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της ισραηλινής ηγεσίας, αλλά και του Πούτιν.

Ο Ζεέφ Ελκίν θεωρείται ο κορυφαίος «Κρεμλινολόγος» του Ισραήλ και όχι μόνο λόγω των ταξιδιών του στη Μόσχα. Έχει γεννηθεί στο Χάρκοβο, στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και έχει έναν αδελφό  οποίος εξακολουθεί να ζει στην Ουκρανία. Είναι επιπλέον ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, ο οποίος λέγεται πως χαριτολογώντας του πρότεινε να αναλάβει υπουργικό πόστο στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Μπένετ εμπνέεται από  τον ιστορικό θρίαμβο της Μακάμπι

Τα θέματα που συζήτησαν ο Πούτιν με τον Μπένετ δεν εξαντλούνται στο Ουκρανικό, αφού παραμένει ανοιχτό το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το Συριακό, που απασχολούν τόσο τη Ρωσία όσο και το Ισραήλ. Όμως ο Μπένετ δεν θα παραβίαζε τον κανόνα της αργίας του εβραϊκού Σαββάτου για να συζητήσει με τον Πούτιν αυτά τα ζητήματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που έχει μιλήσει δύο φορές με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει ακούσει άλλες δύο φορές τον Ζελένσκι να του ζητά μεσολάβηση με τη Μόσχα και φιλοδοξεί να κάνει ότι και η Μακάμπι του Τελ Αβίβ το 1977.

Τότε η Μακάμπι κέρδισε την ρωσική CSKAΜόσχα στο μπάσκετ και οδήγησε το Ισραήλ στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA, βάζοντας το Ισραήλ στον χάρτη. Αν τα καταφέρει ο Μπένετ το Ισραήλ θα μπει στον χάρτη της διεθνούς διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: 1,5 εκατομμύριο μέχρι την Κυριακή οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ανδραβίδα: «Όποιος του έφερνε αντίσταση τον “τακτοποιούσε” – Χτυπούσε την πρώην γυναίκα του 3 φορές τη μέρα», λέει θείος του (Video)

Μίλτος Τεντόγλου: Σε σχέση με γνωστή αθλητικογράφο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 22:56