search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:22
MENU CLOSE

Ελληνικός σιμιγδαλένιος χαλβάς του «μετρήματος», με σταφίδες

06.03.2022 06:00
Halvah-034-e1614831376519

Η πιο γνωστή και πανεύκολη συνταγή για τον παραδοσιακό ελληνικό χαλβά που είναι εξαιρετικά δημοφιλής κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Αναφέρεται συχνά ως ο χαλβάς «1-2-3-4», καθώς για την παρασκευή του απαιτούνται 1 φλιτζάνι λάδι, 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι, 3 φλιτζάνια ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό.

Υλικά για τη συνταγή

Για τον χαλβά

1 φλιτζάνι λάδι (½ ελαιόλαδο και ½ αραβοσιτέλαιο)

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1,1/2 φλιτζάνι χοντρό και 1/2 φλιτζάνι λεπτό)

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

1/4 του φλιτζανιού ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

1 κανελόξυλο

Μερικές φλούδες από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να πήξει ελαφρά το σιρόπι.

Μόλις ετοιμαστεί, αφήστε το στην άκρη, διατηρώντας το όμως ζεστό. Στη συνέχεια ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Μόλις απορροφηθεί το λάδι και αρχίζει το σιμιγδάλι να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ροδίσει, συνεχίζοντας βέβαια το ανακάτεμα.

Μην το ψήσετε υπερβολικά γιατί θα καεί το σιμιγδάλι και θα πικρίσει ο χαλβάς.

Όταν ροδίσει καλά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε σιγά-σιγά και προσεκτικά για να μην καείτε, το σιρόπι, αφού έχετε αφαιρέσει το κανελόξυλο και τις λεμονόφλουδες.

Ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά.

Προσθέστε τα αρωματικά μπαχαρικά και μαγειρέψτε ανακατεύοντας καλά το μίγμα μέχρι να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Μόλις ετοιμαστεί βάλτε και τις σταφίδες, αν χρησιμοποιήσετε, τραβήξτε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας το χαλβά και αφήστε τον να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Αδειάστε το μίγμα σε φόρμα ή ατομικά μπολ, πασπαλίστε με λίγη επιπλέον κανέλα σκόνη και μόλις κρυώσει είναι έτοιμος να τον απολαύσετε!

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακά τυροπιτάρια Εύβοιας

Γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλα σε σχήμα τριαντάφυλλων

Σπανακόρυζο με ελιές και φέτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:22