search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:25
MENU CLOSE

Παραδοσιακά τυροπιτάρια Εύβοιας

03.03.2022 06:00
syntagi1_2322_new

Το παραδοσιακό τυροπιτάρι φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διαφορετικές ονομασίες (πιταράκι, τηγανόψωμο, κατιμέρι, καλιτσούνι, γκιουζλεμές) και σε πολλές παραλλαγές (με χόρτα, κολοκύθια, διάφορα τυριά, γλυκιά κολοκύθα κτλ.). Μπορείτε να το απολαύσετε στην αλμυρή του εκδοχή, σαν ορεκτικό ή σνακ, με φέτα και ανθότυρο ή να το περιχύσετε με θυμαρίσιο μέλι για να το απογειώσετε γλυκά.

Υλικά για τη συνταγή

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξίδι

220 ml νερό χλιαρό (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω, μέχρι 250ml)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα

250 γρ. ανθότυρο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέλι

Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάλτε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια σας. Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίξτε το ελαιόλαδο, το ξύδι και σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο και πλάστε την καλά μέχρι που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά. Εντωμεταξύ σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης, δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Μόλις είναι έτοιμη, χωρίστε τη ζύμη σε 10 – 12 κομμάτια και πλάστε το κάθε ένα σε μπαλάκια. Ανοίξτε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, βάλτε στο κέντρο του λίγη ποσότητα απ’ τη γέμιση και κλείστε τις άκρες προς το κέντρο, σχηματίζοντας έτσι ένα φάκελο. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια. Στη συνέχεια βάλτε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι να κάψει και τηγανίστε τα τυροπιτάρια, γυρνώντας τα μόλις πάρουν χρώμα και από την άλλη μεριά. Στραγγίστε τα σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε σκέτα ή με μέλι και σουσάμι, εφόσον το επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλα σε σχήμα τριαντάφυλλων

Σπανακόρυζο με ελιές και φέτα

Ποντιακά ωτία, το πατροπαράδοτο γλύκισμα με το ιδιαίτερο σχήμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:25