search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:09
MENU CLOSE

Ποντιακά ωτία, το πατροπαράδοτο γλύκισμα με το ιδιαίτερο σχήμα

26.02.2022 07:00
bugnes-de-carnaval-1

Μια πεντανόστιμη και παραδοσιακή συνταγή για γλυκά ωτία (αυτιά) με απλά υλικά που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Για τους Πόντιους αποτελούν το γλύκισμα της χαράς και τα παλαιότερα χρόνια προσφέρονταν σε γάμους, αρραβώνες, βαπτίσεις, γιορτές αλλά και τις απόκριες. Η γεύση τους θυμίζει λουκουμάδες ή ντόνατς και μπορείτε να τα απολαύσετε ως πρωινό, σνακ ή απογευματινό.

Υλικά για τη συνταγή

350 γραμμάρια γιαούρτι αγελάδας

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο, πλήρες

4 αυγά μεσαία

1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο

Αλεύρι γ.ο.χ. (όσο πάρει)

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2-3 πρέζες αλάτι

1 βανίλια κάψουλα

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Μέλι ή αχνοζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και ρίξτε σταδιακά το γιαούρτι με το γάλα. Στη συνέχεια ρίξτε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και τη βανίλια, αν χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε τμηματικά και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε στο τέλος μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Όταν είναι έτοιμη, σχηματίστε ένα μπαστούνι, χωρίστε σε 5 κομμάτια φτιάχνοντάς τα μπαλίτσες, σκεπάστε τα και αφήστε τα στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο, όχι πολύ λεπτό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια ροδέλα πίτσας κόψτε λωρίδες παράλληλες και ύστερα κόψτε διαγώνια, σχηματίζοντας έτσι ρόμβους. Με το μαχαίρι κάντε μια σχισμή στο κέντρο κάθε ρόμβου, πιάστε τη μια άκρη της ζύμης και περάστε την μέσα από την τρύπα, φτιάχνοντας τα αυτάκια (ωτία). Τηγανίστε τα σε άφθονο σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Στραγγίστε τα σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε με αχνοζάχαρη και κανέλα ή με μέλι, ακόμα και με πραλίνα φουντουκιού.

Διαβάστε επίσης:

Kumpir, το πιο φθηνό street food της Τουρκίας

Γαλακτομπουρεκάκια με ανατολίτικο σιρόπι

Μπισκότα αμυγδάλου: Είναι το σνακ που θα λατρέψεις!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07