search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:39
MENU CLOSE

Kumpir, το πιο φθηνό street food της Τουρκίας

25.02.2022 10:03
135972

Το ξακουστό Kumpir είναι στην ουσία η τούρκικη εκδοχή των jacket potatoes του Ηνωμένου Βασιλείου, ελληνιστί πατάτες ψητές με τη φλούδα τους. Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τούρκικο φαγητό του δρόμου που σερβίρεται με ατελείωτες επιλογές επικαλύψεων και γεμίσεων, χορτοφαγικές και μη.

Τα εστιατόρια που σερβίρουν αυτό το είδος φαγητού είναι σε στυλ μπουφέ που επιτρέπουν στον πελάτη να επιλέξει επιτόπου τις γαρνιτούρες που επιθυμεί.

Πιο συγκεκριμένα, η βάση του Kumpir παραμένει η ίδια, μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους, βούτυρο, λίγο τυρί που λιώνει και λίγα καρυκεύματα. Αυτό που την διαφοροποιεί είναι ότι στα βαθουλώματα που ανοίγει στις δύο πλευρές της γιγάντιας πατάτας με το κουτάλι αυτός που την σερβίρει, ο καταναλωτής μπορεί να βάλει ότι επιθυμεί στην ίδια τιμή (25 τούρκικες λίρες, περίπου 1,60 ευρώ).

Οι γαρνιτούρες και οι γεμίσεις στα περισσότερα φαστ φουντ περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία από τουρσιά, σαλάτες, τηγανιτά λαχανικά, σάλτσες και αλοιφές. Οι πιο κρεατοφαγικές εκδόσεις περιλαμβάνουν πικάντικα λουκάνικα, όπως σουτζούκ, σαλάμια και διάφορα αλλαντικά. Οι χορτοφαγικές επιλογές ποικίλουν από πλιγουροσαλάτες, ταμπουλέ, διάφορα τουρσιά, μανιτάρια, καλαμπόκι, πράσινες και μαύρες ελιές και ένα είδος ρώσικης σαλάτας που δεν περιέχει αυγά.

Η ψητή πατάτα Kumpir είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της και πολύ ευέλικτη καθώς μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να αντικαταστήσετε υλικά της γέμισης και να αλλάξετε έτσι το προφίλ γεύσης της σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η παρακάτω συνταγή για τη βάση θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική εκδοχή της ξακουστής πατάτας kumpir.

Υλικά για τη συνταγή

4 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες και σκουπισμένες

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί που λιώνει

Τις γαρνιτούρες που επιθυμείτε

Μερικά φύλλα αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Αρχικά , προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C . Τυλίξτε κάθε πατάτα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και ψήστε για 50 – 60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (για δοκιμή, ανοίξτε και ξετυλίξτε σε μια άκρη την πατάτα και τρυπήστε την με ένα πιρούνι). Αξίζει να γνωρίζετε ότι μια τέλεια ψητή πατάτα, αν μετρηθεί στο κέντρο της με θερμόμετρο κουζίνας, έχει εσωτερικά θερμοκρασία 99ο C. Μόλις είναι έτοιμες, ξετυλίξτε τις προσεκτικά για να μην καείτε και ξαναβάλτε τις σκέτες όπως είναι στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει η φλούδα τους. Αφήστε τις να κρυώσουν λίγο και ανοίξτε τις στη μέση με ένα μαχαίρι, αλλά όχι μέχρι κάτω. Με το πιρούνι αφρατέψτε λίγο το εσωτερικό τους στα πλαϊνά μέρη χωρίς να πειράξετε τη φλούδα. Προσθέστε το βούτυρο και λίγο αλάτι και ανακατέψτε. Τέλος βάλτε το τυρί, ανακατεύοντάς το κι αυτό μέχρι να γίνει κρέμα, βάλτε όσες γαρνιτούρες επιθυμείτε και σερβίρετε την πατάτα όσο είναι ακόμα ζεστή.  

Διαβάστε επίσης:

Λουκάνικα γεμιστά με τυρί, τυλιγμένα σε τραγανό μπέικον, για την Τσικνοπέμπτη

Μπισκότα αμυγδάλου: Είναι το σνακ που θα λατρέψεις!

Παραδοσιακή ρυζογαλατόπιτα με σταφίδες της Αποκριάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:37