search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:49
MENU CLOSE

Βιομηχανία σε κίνδυνο: Άλμα 85% στο κόστος της ενέργειας τον τελευταίο έναν χρόνο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2219
3/3/2022
06.03.2022 06:00
biomixania new

Με μία άνευ προηγουμένου έκρηξη του ενεργειακού τους κόστους βρίσκονται αντιμέτωπες η ελληνική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, λαμβάνοντας κάθε μήνα κατά πολύ υψηλότερους λογαριασμούς για τη χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου.

Όμως η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό ενεργειακό θρίλερ, με τεράστια επίπτωση στα λειτουργικά κόστη και στις τιμές των πρώτων υλών όσο τα βασικά ενεργειακά προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο, το ρεύμα και το πετρέλαιο, παίρνουν κυριολεκτικά «φωτιά» στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο έκανε άλμα 46% και το ρεύμα 34% μόνο την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Δράμα και πριν από την εισβολή

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ήδη αντιμετώπιζε μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι τιμές ενέργειας – ο μέσος όρος των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων – που πλήρωσαν οι καταναλωτές αυξήθηκαν στην Ελλάδα με ετήσιο ρυθμό 40,5% έναντι αύξησης 24,8% στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Επίσης, από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσον όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% και 50%.

Ως κύρια πηγή ενέργειας, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών (87%) δήλωσε την ηλεκτρική, 7% το φυσικό αέριο, 3% το πετρέλαιο, 1% τα βιοκαύσιμα και 1% τις ανανεώσιμες πηγές.

Συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα αυξήσεων, η έρευνα του ΒΕΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος ενέργειας ως προς τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσον όρο το 36%. Περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ενώ πολλοί επιχειρηματίες (23%) απέφυγαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Η ελληνική βιομηχανία δεν επηρεάζεται μόνο έμμεσα από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ πολλές ελληνικές αλευροβιομηχανίες προμηθεύονται σιτάρι και άλλες πρώτες ύλες από αυτήν.

Συνολικά σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Coca-Cola HBC και Σαράντης κλείνουν εργοστάσια

Η εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κίεβο και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Το εργοστάσιο της Coca-Cola στο Κίεβο, με 11 γραμμές παραγωγής, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια και απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους. Παράγει ανθρακούχα αναψυκτικά, έτοιμο τσάι, χυμούς, νερό και ενεργειακά ποτά, ενώ προμηθεύεται πολλές από τις πρώτες ύλες του από την εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα, η Σαράντης ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της θυγατρικής της Ergopack LLC που βρίσκεται στο Kaniv της Ουκρανίας.

Η εισηγμένη διατηρεί θυγατρική και στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Hoztorg LLC, που προσαρτήθηκε στον όμιλο Σαράντη ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack όταν η τελευταία εξαγοράστηκε το 2018. Η Hoztorg LLC παράγει είδη οικιακής χρήσης.

Το 2021 οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσώπευαν το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%. Σημειώνεται δε ότι σχεδόν το 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες βασισμένες στο αμερικανικό δολάριο.

Αναστολή λειτουργίας θυγατρικής της ΕΛΤΟΝ στο Χάρκοβο

Η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα.

Όπως επισημαίνεται, «η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του ομίλου) όσο και ως προς τα αποτελέσματα (0,87% του ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά, ενώ ο όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του».

Πλήγμα στις αλευροβιομηχανίες

Το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος Μύλοι Λούλη προέρχεται από Ουκρανία και Ρωσία, αν και η τελευταία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις αγορές της ελληνικής εισηγμένης.

Σύμφωνα με την απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία Μύλοι Λούλη εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, επισημαίνεται.

Σημαντικό ποσοστό της αξίας των αγορών σε σιτηρά της Μύλοι Κεπενού προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2021 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Μεγάλη έκθεση έχει και η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5%.

Διαβάστε επίσης

Ακρίβεια: Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και άλλα προϊόντα

Στο ποσό «μαμούθ» των 5,5 δισ. υπολογίζεται για την Ελλάδα το κόστος της Ουκρανικής-ενεργειακής κρίσης

Νέα «έκρηξη» στην τιμή του ρεύματος: Με «άλμα» 30% έφτασε τα 360 ευρώ η μεγαβατώρα

.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09