search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:46
MENU CLOSE

Νίκος Δένδιας-Λιζ Τρας: Συντονισμός και συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας για τον τερματισμό του πολέμου

07.03.2022 22:38
dendias-tras_new

O πόλεμος στην Ουκρανία και ο συντονισμός των χωρών της Δύσης για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο Foreign Office. Άλλωστε οι δύο τους είχαν ξανασυναντηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και ανέλυσαν τα σενάρια από εδώ και πέρα «εξετάζοντας τους τρόπους συντονισμού και συνεργασίας των δύο χωρών για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή.

Δένδιας και Τρας συζήτησαν επίσης την ενεργοποίηση του Ελληνο Βρετανικού Μνημονίου Κατανόησης και ειδικότερα του τομέα της ‘Αμυνας. ‘Αλλωστε το εν λόγω Μνημόνιο το υπέγραψαν οι δυό τους τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα «Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit ενώ παράλληλα εμβαθύνει την συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Από την άμυνα και την ασφάλεια μέχρι τον τουρισμό και την παιδεία.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν και οι προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς οι βρετανοί παραδοσιακά αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του ελληνικού τουρισμού.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τον ενεργό ρόλο που καλείται να παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά την κα Τρας για την πρόσφατη δήλωση στήριξης της Βρετανίας στο θέμα που έχει ανακύψει από την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών μετά τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του Φλεβάρη εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Βρετανία «δεν θεωρεί ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

Εν συντομία συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό και το θέμα ασφάλειας στο Σαχέλ της Αφρικής αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ινδία την οποία αναμένεται αμφότεροι οι υπουργοί να την επισκεφτούν στο άμεσο μέλλον.

Τέλος ο κ. Δένδιας προσκάλεσε την κα Τρας στην Ελλάδα. Πρόσκληση που δέχθηκε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας, αλλά πότε με την ιδιότητα της υπουργού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα είναι ενωμένες στην καταδίκη της βάρβαρης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια σκηνή, αναφέρει η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας με μήνυμά της στο twitter μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Λονδίνο.

«Εξέφρασα στον Νίκο Δένδια τα συλλυπητήριά μου για τους θανάτους των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να συσπειρώσουμε τους εταίρους μας για να καταστεί υπόλογη η Ρωσία» αναφέρει επίσης στην ανάρτησή της η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Δυτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι «θα αυξήσουν το τίμημα» που θα πληρώσει η Ρωσία (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45