search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:52
MENU CLOSE

Η ιστορία της Τατζίκ (…σαν υπόκλιση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας)

08.03.2022 17:24
masoyma- kievo-new

Πριν από μία εβδομάδα η Μαζούμα Τατζίκ βρέθηκε να παλεύει και πάλι για να σωθεί- για δεύτερη φορά σε έξι μήνες. Ήταν από τις τυχερές γυναίκες που διέφυγαν από την Καμπούλ όταν την κατέλαβαν οι Ταλιμπάν και τώρα αισθάνεται τυχερή που κατάφερε να φύγει ζωντανή από την Ουκρανία. Αυτή την φορά ξέφυγε από τις ρωσικές βόμβες.

Η 23χρονη αναλύτρια δεδομένων λέει πως το σοκ από το γεγονός ότι βρέθηκε σε λίγους μήνες σε δύο εμπόλεμες ζώνες έχει αλλάξει πλέον τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

«Μερικές φορές, όταν κλείνω τα μάτια, όλα δείχνουν σουρεαλιστικά», λέει στον Gaurdian η Τατζίκ, που πλέον έχει καταφύγει στη Βαρσοβία, όπου αισθάνεται ασφαλής. «Όταν έκανα τη διαδρομή από το Λβιβ προς τα πολωνικά σύνορα, έβλεπα εικόνες που με πήγαιναν πίσω, στην επιχείρηση απομάκρυνσης από την Καμπούλ. Κάθε φορά που έβλεπα αυτές τις εικόνες αισθανόμουν αυτό που λέμε deja vu. Είχα την αίσθηση ότι ακριβώς την ίδια σκηνή την έχω ξαναζήσει. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άφησα την οικογένεια και τους φίλους μου στο Αφγανιστάν πριν από λίγους μήνες και τώρα αφήνω τους φίλους μου στην Ουκρανία», λέει η Τατζίκ,  «πλέον θα ζω την ζωή μου κάθε μέρα, όπως έρχεται».

Γεννημένη πρόσφυγας

Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις την ακολουθούν από τη μέρα που γεννήθηκε. Ανήκει στην εθνική μειονότητα των Χαζάρων, που διώκονται στο Αφγανιστάν. Κατέφυγαν πρόσφυγες στην Τεχεράνη, όπου γεννήθηκε η Τατζίκ. Αλλά επέστρεψαν στο Αφγανιστάν, όπου η Τατζίκ παρότι αντιμετώπισε πολλά εμπόδια επειδή είναι γυναίκα, κατόρθωσε να σπουδάσει με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και να διακριθεί ως μία από τις κορυφαίες στον τομέα της.

Τον περασμένο Αύγουστο η Τατζίκ ζούσε στην Καμπούλ, συνεχίζοντας τις σπουδές της, όταν κατέλαβαν την πόλη οι Ταλιμπάν. Ήταν 14 Αυγούστου και από την μια στιγμή στην άλλη οι Αφγανοί βρέθηκαν και πάλι στο έλεος των Ταλιμπάν. Πολύ περισσότερο οι γυναίκες. Η Τατζίκ ως γυναίκα, επαγγελματίας και μέλος της εθνικής μειονότητας των Χαζάρων, βρέθηκε στο στόχαστρο. «Με φώναξε ο εργοδότης μου και μου είπε ότι πρέπει να φύγω από τη πόλη και ότι είχε βρει τρόπο για να με φυγαδεύσει». Κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μαζί με χιλιάδες άλλους .

Αν κάτι έχει μάθει από εκείνη την μέρα, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. «Όταν μπήκα στο αεροδρόμιο η κατάσταση χειροτέρευε. Οι Ταλιμπάν χτυπούσαν όσους προσπαθούσαν να φύγουν. Με περικύκλωσε μία ομάδα Ταλιμπάν. Ήμουν τρομοκρατημένη», λέει.

Περίμενε μέρες. Στις 21 Αυγούστου, κρατώντας μόνο ένα σακίδιο πλάτης με τον φορητό υπολογιστή και το βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ «The Forty Rules of Love», κατάφερε να βρει μια θέση σε ένα αεροπλάνο που πετούσε προς το Κίεβο.

Μόνη σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα, πρόσφυγας ξανά, άρχισε να ξαναχτίζει τη ζωή της. «Ύστερα από λίγους μήνες βρέθηκα άνεργη γιατί έκλεισε η εταιρία στην οποία δούλευα. Δεν τα παράτησα και βρήκα δουλειά εξ΄ αποστάσεως ως αναλύτρια δεδομένων σε μία σερβική εταιρία», αφηγείται η Τατζίκ, που κατάφερε να κάνει φίλους στο Κίεβο και να μπει σε ένα νέο ρυθμό καθημερινότητας. Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τατζίκ κατάλαβε πως έπρεπε και πάλι να φύγει. «Άρχισα να σκέφτομαι, υπάρχει άραγε κάποια χώρα όπου να μην γίνεται πόλεμος για να πάω εκεί. Και γιατί να συμβαίνουν σε μένα όλα αυτά, γιατί σε μένα; Γιατί να μην μπορώ να έχω μια κανονική ζωή, όπως κάθε άλλο κορίτσι 23 χρόνων στην Ευρώπη;» .

Θα γεννήσει ένα προσφυγόπουλο, ή έναν ελεύθερο άνθρωπο;

Η Τατζίκ δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Είμαι έγκυος», λέει, «άφησα τον άντρα μου πίσω».

Από το Κίεβο έφτασε στο Λβιβ, εκεί ήρθε σε επαφή με Πολωνούς εθελοντές μέσω Facebook, πέρασε τα σύνορα. Στην Πολωνία βρήκε έναν φίλο από την Καμπούλ, ο οποίος είχε διαφύγει από το Αφγανιστάν μετά την προέλαση των Ταλιμπάν. Κι αυτός την βοηθάει τώρα να ξαναρχίσει μια καινούρια ζωή- για τρίτη φορά σε λίγους μήνες.

«Τώρα πια θα ζω κάθε μέρα όπως έρχεται. Γιατί αν έμαθα κάτι αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες είναι πως πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο», λέει η Τατζίκ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Ψηφιακοί ντετέκτιβ» συγκεντρώνουν στοιχεία για να στείλουν τον Πούτιν στο δικαστήριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικό think tank λέει πως πλησιάζει η ώρα της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο

Ενέργεια: Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:49