search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για Ημέρα της Γυναίκας: Σύντομα «κουμπί πανικού» στα κινητά τηλέφωνα

08.03.2022 12:56
mitsotakis_new

Με την ανακοίνωση μιας νέας εφαρμογής που οι γυναίκες θα εγκαθιστούν στα κινητά τηλέφωνά τους και θα τους επιτρέπει να ζητούν βοήθεια αν κινδυνεύουν, συνόδευσε την ομιλία του στη Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «σύντομα, με την βοήθεια της Vodafone θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στην γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το “panic button” (σ.σ. κουμπί πανικού) χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων», προσθέτοντας, σχετικά με την έμφυλη βία ότι «την ανάγκη πρόληψης υπηρετούν τα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και το bullying. Μόνο με εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες μπορούμε να μεγαλώσουμε μελλοντικούς πολίτες χωρίς ροπή σε κακοποιητικές συμπεριφορές».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις γυναίκες πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «γίνεται φέτος αφορμή όχι μόνο για να ευχηθούμε όσο κυρίως για να στοχαστούμε και να αγωνιστούμε. Το μήνυμά της αποτυπώνεται σε ένα μονοπρόσωπο. Αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από την Ρωσική εισβολή. Αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ενας άδικος πόλεμος που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους».

«Σε τέτοιες οριακές στιγμές της ιστορίας που τα εθνικά σύνορα αμφισβητούνται αμφισβητούνται και τα δικαιώματα», συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για προστασία των πιο ευάλωτων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά για τις κινήσεις της κυβέρνησης υπέρ της ισότητας των φύλων, λέγοντας ότι «γεφυρώθηκαν νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση. Το επίδομα γένησης και επέκταση γονικών αδειών βοηθούν κυρίως τις γυναίκες να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια. Αυτό τον μήνα ξεκινά ο θεσμός νταντάδες της γειτονιάς. Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου καινοτομίας γυναικών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών» και πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε πιλοτικά ο θεσμός των γραφείων αντιμετώπισης της κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες. Επίσης, υπογράμμισε την κρατική μέριμνα και για την υγεία των γυναικών και έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου μαστού «Φώφη Γεννηματά» που ξεκινά τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών πολλές από τις οποίες δεν θα έχουν κάνει ούτε μια μαστογραφία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας με βάση πάντα τις εθνικές κόκκινες γραμμές

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια

Νίκος Δένδιας-Λιζ Τρας: Συντονισμός και συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας για τον τερματισμό του πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:35