search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμούς σε ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη καταγγέλλει το Κίεβο

08.03.2022 16:11
Oukrania 65-new

Την προσπάθεια των αμάχων να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Μαριούπολη δεν σέβεται ο ρωσικός στρατός σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο κατηγόρησε  τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την έξοδο από την Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».



Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε  μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.



Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την πόλη, αναμένοντας το άνοιγμα ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, με την  κατάσταση να  είναι απελπιστική, καθώς η πόλη δεν έχει νερό, τρόφιμα, ρεύμα και δεν λειτουργούν τα τηλεφωνικά δίκτυα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, ένα παιδάκι στη Μαριούπολη πέθανε από αφυδάτωση.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και παυσίπονα και οι γιατροί χρειάστηκε να κάνουν  επείγουσες εγχειρήσεις χωρίς αυτά.

Η αστυνομία συμβουλεύει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε καταφύγια μέχρι να ακούσουν επίσημα μηνύματα που μεταδίδονται από τα μεγάφωνα για να απομακρυνθούν.

41 παιδιά νεκρά και 76 τραυματισμένα

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι από το Χάρκοβο απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα. «Μεταξύ τους είναι μια μητέρα με τα τρία της παιδιά, που σώθηκαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Ωστόσο από το ωστικό κύμα τραυματίσθηκε το ένα παιδί. Επίσης μια γυναίκα δήλωσε ότι την ώρα που μιλούσε με έναν αστυνομικό, μπροστά στα μάτια τους σκοτώθηκε ένα παιδάκι», δήλωσε η Ντενίσοβα.

Στην πόλη Ντεργκάτσι της περιοχής του Χαρκόβου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό, επλήγησαν το λύκειο Ν3 και τετράγωνα με κατοικίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδάκι.

Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στην Μαριούπολη και στην Βοπλνοβάχα καθώς οι πόλεις αυτές έχουν πολιορκηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, μεταδίδει το πρακτορείο Ukrinform.

Η Ντενίσοβα, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανάφερε ότι βομβαρδίστηκαν περιοχές αμάχων στο Νικολάγεφ, το νότιο τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 60 σπίτια, ενώ από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο τις μέρες αυτές επλήγησαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού περίπου 30 σχολεία, 27 παιδικοί σταθμοί και 5 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμος για συμβιβασμό δηλώνει ο Ζελένσκι

Στόλτενμπεργκ: Θα ήταν καταστροφικό να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:33