search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 05:23
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

11.03.2022 17:08
ursula-makron-misel-235-new

Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα πραγματικότητα που φέρνει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά το τέλος των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν, οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο είναι οι εξής:

– Άρση του status του «ευνοούμενου κράτους» στις αγορές της ΕΕ, που σημαίνει ότι αίρονται σημαντικά προνόμια του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα λαμβάνουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε το δικαίωμα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης.

– Αυξημένες πιέσεις στις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν. καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τους συνεργούς του Πούτιν.

– Προσπάθεια αποκοπής της Ρωσίας και των ελίτ της να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, ώστε να διαφεύγουν των κυρώσεων. Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους.

Απαγόρευση εξαγωγής πολυτελών προϊόντων προς τη Ρωσία. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Απαγόρευση της εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια σε έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν χορηγούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Πρόταση για απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κλπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος στην συνέντευξη τύπου υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι’ αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση ένα νέο ταμείο βοήθειας της ΕΕ που βασίζεται στο μοντέλο του ταμείου για την ανάκαμψη του κορωνοϊού. Ένα πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδοτείται από το χρέος δεν θα πρέπει μόνο να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και την ευρωπαϊκή άμυνα, ανέφερε ο κ. Μακρόν. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για βαθιά αποσταθεροποίηση των προμηθειών τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική.

Ουρσουλα Φον Ντε Λάιεν : Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία προανήγγειλε ουσιαστικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κάτι που εξειδικεύτηκε με αναλυτική ανακοίνωσή της.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα». 

«Χρειάζεται έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.

Όσον αφορά στην ενέργεια, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «σταυροδρόμι». Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Όπως είπε, «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

Σαρλ Μισέλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο για αμυντικά θέματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό και την ειρήνη.

Τόνισε ότι παράλληλα εξετάστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής και τα ζητήματα ένταξης στην ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να γίνει μια διαδικασία fast track για την ένταξη νέων κρατών μελών.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία λέει ότι ρωσικό μαχητικό εξαπέλυσε επίθεση στη Λευκορωσία από τον ουκρανικό εναέριο χώρο

Χιλή: Ποιος είναι ο 36χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας

Βάλλεται από παντού ο Αμπράμοβιτς: Κυρώσεις και από τον Καναδά σε βάρος του και άλλων Ρώσων ολιγαρχών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01