Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους, στην Άγκυρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σολτς, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ως καγκελάριος. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, πρόσθεσε.
Και οι δύο μαζί, έκαναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταμάτα για μια στιγμή». Είναι σαφές, είπε ο Σολτς, ότι κάθε μέρα, με κάθε βόμβα, η Ρωσία απομακρύνεται από τον κύκλο της διεθνούς κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αμφισβητούνται, τόνισε.
Ο Σολτς έφτασε στην Άγκυρα τη Δευτέρα και θα ολοκληρώσει το σύντομο ταξίδι του στην Τουρκία την ίδια μέρα, επιστρέφοντας στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνούμε απόλυτα ότι η βίαιη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί και ότι θέλουμε να δούμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σολτς μετά τις συνομιλίες.
Ο Σολτς είπε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ευχαρίστησε την Άγκυρα που ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ κλείνοντας τα Δαρδανέλια στα πολεμικά πλοία.
Ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στις «διαφορές» μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής πολιτικής που μερικές φορές δημιουργούν ένταση στις διμερείς σχέσεις, όπως το «κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις προοπτικές Γερμανών πολιτών που είτε συλλαμβάνονται στη φυλακή είτε δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σπίτια τους».
«Πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει κάποια πράγματα εκεί και ελπίζω ότι θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελής λύση σε αυτές τις διαφορές», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρώσει και τα δύο μέρη», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας επίσης την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
«Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές», είπε, προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια (34,62 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020. «Είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια».
Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας, ρόλο κοινό με τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.
Μιλώντας στην Άγκυρα πλάι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, είπε.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επικρίθηκε από δυτικούς συμμάχους για την αγορά αυτή.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τα ρωσικά οπλικά συστήματα επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριαρχεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών. Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, καθώς διατηρεί σχετικά φιλικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Αττάλεια, στην πρώτη συνάντηση κορυφής από την έναρξη του πολέμου. Παρόλο που οι συνομιλίες απέτυχαν να επιφέρουν πολλές θετικά αποτελέσματα, η Τουρκία χαρακτήρισε επιτυχία ότι συνέβη μια τέτοια συνάντηση.
Αν και η Γερμανία και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς, η σχέση τους έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Ερντογάν καταστέλλει όλο και περισσότερο την εγχώρια αντιπολίτευση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα το 2016, προκαλώντας τη καταδίκη του Βερολίνου. Οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν τη φυλάκιση του γερμανοτουρκικού δημοσιογράφου Deniz Yücel.
Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του κρατούμενου ακτιβιστή Osman Kavala. Η Τουρκία αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία από αναφορές για εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.