search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:39
MENU CLOSE

Αττάλεια: Συναντιούνται Κουλέμπα με Λαβρόφ – Παρών και ο Τσαβούσογλου (Photos/Video)

10.03.2022 10:46
attaleuia new

Για πρώτη φορά ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι δύο εμπόλεμες χώρες έχουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να βρούν ένα σημείο επαφής και απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντάται (είναι σε εξελιξη η συνάντηση) με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, στο περιθώριο του ετήσιου διπλωματικού φόρουμ που διοργανώνεται στην τουρκική πόλη.

Παρών στη συνάντηση είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση του οποίου μεσολάβησε για την πραγματοποίηση της συνάντησης, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

«Η συνάντηση ξεκίνησε», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική. 

Επιβεβαιώνοντας με καθυστέρηση μιας ημέρας, σε σχέση με τους Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τη συμμετοχή του στη συνάντηση, ο Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε χθες τον Ρώσο ομόλογό του να προσέλθει «με καλή πίστη και όχι με προπαγανδιστική διάθεση», ενώ εκμυστηρεύθηκε ότι κρατάει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών του.

Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που συγκεντρώνει σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

Kαι συνομιλία Ερντογάν με Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Ο Tούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος

Τεταμένη η ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα ενδέχεται πάντως  να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο κ. Λαβρόφ κάνει στην Αττάλεια το πρώτο του ταξίδι από το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς η Μόσχα υφίσταται ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων και μοιάζει ολοένα πιο απομονωμένη.

Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: O Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο και θα διαπραγματευθεί – Σήμερα η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα (Videos)

Επισιτιστική ωρολογιακή βόμβα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για «επικίνδυνη προβοκάτσια» με την ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ κάνει λόγο η Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58