search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:19
MENU CLOSE

Μαριούπολη: Συγκλονιστική έκκληση της συζύγου του Έλληνα προξένου στον ΓΓ του ΟΗΕ

15.03.2022 18:12
proxenos-234-new

Μια επιστολή- δραματική έκκληση απηύθυνε η σύζυγος του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη Εμμανουήλ Ανδρουλάκη προς τον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ασελίνα Μπατουρμπέκοβα, στην επιστολή της τονίζει ότι ο σύζυγός της ξεκίνησε να ασκεί τα καθήκοντά του στη Μαριούπολη στις 15 Φεβρουαρίου σε διπλωματική αποστολή με καθήκον του να βοηθήσει στην απομάκρυνση των Ελλήνων της πόλης.

Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της παραμονής του εκεί, ο Έλληνας πρόξενος έμεινε σε αποθήκη στο προξενείο της Ελλάδας, αναφέρει η σύζυγός του, ωστόσο, μετά την καταστροφή του κτιρίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν ασφαλέστερο υπόγειο χώρο.

Και συνεχίζει η κ. Μπατουρμπέκοβα: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται σε καταφύγιο, χωρίς καθαρό αέρα, φαγητό και επικοινωνία με τον κόσμο, χωρίς υγειονομικές συνθήκες και χωρίς την ευκαιρία να φύγει από την Μαριούπολη με τους υπόλοιπους πολίτες.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι επιτυχημένο μέλος του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας, Ο Εμανουήλ είναι και ενας στοργικός πατέρας του μόλις 7 μηνών γιου μας. Καθημερινά προσευχόμαστε για την ζωή του και ανησυχούμε για την ασφάλειά του!»

Η σύζυγος του Έλληνα προξένου σημειώνει στην επιστολή της ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να απομακρύνει τους πολίτες από την εμπόλεμη ζώνη αλλά δυστυχώς οι ενέργειές της δεν είναι αποτελεσματικές.

«Σας παροτρύνω να βοηθήσετε να απομακρυνθεί ο σύζυγός μου και τα υπόλοιπα μέλη του ελληνικού προξενείου από την Ουκρανία. Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να πάρουμε πίσω τις οικογένειές μας» η δραματική έκκληση της συζύγου του προξένου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν να ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα κάνει εφικτή την εκκένωση των ξένων πολιτών και την διάσωσή τους, τονίζει η σύζυγος του κ. Ανδρουλάκη.

«Όσο περισσότερο μένουν εκεί, τόση λιγότερη πίστη έχουν ότι θα διασωθούν. Ανησυχούν συνεχώς για την ζωή τους, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο. Κάθε λεπτό μετράει! Δυστυχώς ο πόλεμος που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι πολύ πραγματικός και η κοινωνική θέση, η ηλικία, η επαγγελματική θέση δεν μετρούν πια. Υπάρχου καθημερινές αναφορές για ανθρώπινες απώλειες, τόσο στον στρατό όσο και στους πολίτες» σημειώνει η κ. Μπατουρμπέκοβα.

«Σαν μητέρα, σύζυγος και  νομοταγής πολίτης, είμαι εναντίον του πολέμου. Παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι πεθαίνουν, οικογένειες συνεχώς φοβούνται για τους αγαπημένους τους» τονίζει η σύζυγος του κ. Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, όπως και άλλες φιλειρηνικές χώρες και το θέμα της εκκένωσης των διπλωματικών αποστολών αφορά όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

«Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, σας ζητούμε οι πολίτες και η διεθνής κοινότητα να σταματήσετε τον πόλεμο μέχρι τα μέλη της ΕΕ να φύγουν από την Ουκρανία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 4 κυρίους στόχους, δύο από τους οποίους εστιάζουν στην διατήρηση της ειρήνης ανά τον κόσμο και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος τους από τις 25/10/1945 και ακολουθεί πιστά τις αρχές και τις συνθήκες γύρω από την διεθνή συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισημαίνει η κ.  Μπατουρμπέκοβα.

Σε μια προσωπική αναφορά στον σύζυγό της,  η κ. Μπατουρμπέκοβα τονίζει ότι ξεκίνησε την διπλωματική του αποστολή πριν από 11 χρόνια, συμβάλλοντας στην διεθνή κοινότητα με το να αναπτύσσει διπλωματικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ πολλών χωρών.

Και η σύζυγος του προξένου συνεχίζει λέγοντας ότι ο σύζυγός της μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του με το να διατηρήσει την ειρήνη και να αναπτύσσει σχέσεις με τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Η πόλη δέχεται συνεχώς επίθεση  από γης και αέρος από την Ρωσική Ομοσπονδία και έχουν δημιουργήσει αποκλεισμό. Σε όλες τις εποχές, οι πρέσβεις, οι διπλωμάτες και οι αγγελιοφόροι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και είναι έγκλημα πολέμου να περιορίζουν την ελευθερία τους . Δεν είναι δικός τους ο πόλεμος και κάνω έκκληση να τους βοηθήσετε» καταλήγει στην επιστολή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες η σύζυγος του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη κονβόι αυτοκινήτων στο οποίο επιβαίνει ο κ. Ανδρουλάκης απομακρύνθηκε από την Μαριούπολη και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια, ενώ ο προορισμός του ταξιδιού του είναι η Μολδαβία ή η Ρουμανία.

Ο πατέρας του ανέφερε στο OPEN ότι μίλησε μαζί του λίγο πριν από τις 18:00. «Έχουν περάσει από διάφορα μπλόκα, ουκρανικά και ρωσικά», ανέφερε και ενημέρωσε πως ο γιος του μαζί με τους υπόλοιπους θα διανυκτερεύσουν σε μια περιοχή και αύριο αναμένεται, με αστυνομική συνοδεία και οργανωμένα, να φτάσουν στη Ζαπορίζια.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ζητά ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «ανθρωπιστική κατάσταση» στην Ουκρανία

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η παμπ που ήταν αφιερωμένη στον Έρνεστ Χέμινγκουεϊ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ο κάμεραμαν του Fox News

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58