search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:55
MENU CLOSE

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η παμπ που ήταν αφιερωμένη στον Έρνεστ Χέμινγκουεϊ

15.03.2022 17:34
pab_new

Η ήταν από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Χάρκοβο για τους «ψαγμένους» νέους της πόλης. Αφιερωμένη στον Έρνεστ Χέμινγκουεϊ.

Οι θαμώνες περνούσαν μπροστά από το άγαλμα του εμβληματικού Αμερικανού συγγραφέα για να πάνε στην παμπ. «You’ll Never Drink Alone», έγραφε μια πινακίδα πίσω από την μπάρα. Στους τοίχους είχε φωτογραφίες του Ρώσου συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ, του Τσαρλς Μπουκόφσκι και του Μαρκ Τουέιν.

Ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές της Ουκρανίας, ο Σέρχιι Ζάνταν ήταν από τους πιο τακτικούς θαμώνες – εκεί τα έπινε και παρουσίαζε τα ποιήματά του.

Τώρα η παμπ  Old Hem είναι ένας σωρός από συντρίμμια. Καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό της πόλης το περασμένο 24ωρο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Ο ιδιοκτήτης του Old Hem, Κοστιάντιν Κουτς δήλωσε ότι κανένας δεν βρισκόταν στο μαγαζί του την ώρα του βομβαρδισμού και οι δύο άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους έμεναν σε διαμερίσματα που βρίσκονταν πάνω από την παμπ.

Η παμπ είχε σταματήσει να λειτουργεί όταν άρχισε η πολιορκία της πόλης και είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Ο Κοστιάντιν Κουτς δεν πίστευε πως θα ζούσε αυτόν τον εφιάλτη, έλεγε πως όλα θα περάσουν γρήγορα. «Δεν πιστεύαμε όσα συμβαίνουν και ελπίζαμε ότι γρήγορα το μπαρ θα ξανάνοιγε. Όμως οι ψευδαισθήσεις μας διαλύθηκαν όταν άρχισαν να χτυπούν κατοικίες», γράφει σε ένα μήνυμά του. 

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά μέχρι που εισέβαλαν οι Ρώσοι. Η παμπ ήταν γεμάτη κόσμο. «Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, πολλοί ένοιωθαν σαν στο σπίτι τους. Η παμπ ήταν δημοφιλής μεταξύ των νέων και όλοι ήταν αισιόδοξοι, δεν πίστευαν ότι θα γινόταν πόλεμος», λέει ο Κοστιάντιν Κουτς, που είχε δουλέψει σκληρά πάνω από μια δεκαετία για να χτίσει αυτόν τον χαρακτήρα του μαγαζιού του.

Ο Γιούρι, που επισκεπτόταν συχνά το Old Hem, λέει πως ήταν περισσότερο ένα σημείο αναφοράς, παρά μία παμπ. Θυμάται τις εμφανίσεις του Όλεχ Σκρίπκα με την ροκ μπάντα  Vopli Vidopliassova. Τα πάρτι διαλύονταν τα ξημερώματα. «Ήταν από τα πρώτα σημεία στο Χάρκοβο π ου αγκάλιασαν ανοιχτά την επανάσταση του Μαϊντάν, με σημαίες και μανιφέστα στην πόρτα», λέει, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, το 2014. «Η ελευθερία και η δημοκρατία συνδυάζονταν με την φτηνή μπύρα, γι αυτό άρεσε στους νέους η παμπ».

«Αναρωτιέμαι…. Γιατί το Old Hem;», μονολογεί ο Κοστιάντιν Κουτς, που ελπίζει πως μια μέρα θα σερβίρει και πάλι μπύρες. Για την ώρα έχει καταφύγει στη δυτική Ουκρανία και ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει στην Γερμανία. Αλλά μια μέρα θα γυρίσει, για να ξαναφτιάξει την παμπ από την αρχή.

Διαβάστε επίσης

Κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν από τη Μόσχα

Ζελένσκι: Πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ (Video)

Βρετανία: Σκληρές κυρώσεις σε Μεντβέντεφ, Πεσκόφ, Σοϊγκού και Ζαχάροβα μαζί με άλλους Ρώσους ολιγάρχες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20