search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:12
MENU CLOSE

Ζελένσκι: Πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ (Video)

15.03.2022 16:28
ZELENSKI-3434-NEW

Η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το κατανοούμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Επί χρόνια ακούγαμε για τις υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, όμως τώρα ακούμε ότι δεν γίνεται να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας σε συνάντηση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν ζητά να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κοινή άμυνα.

«Το Κίεβο άκουσε δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία οι Ουκρανοί πρέπει να συμβιβαστούν», είπε.

«Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν…έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» δήλωσε σε μια βίντεο έκκληση του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε άλλο δραματικό βίντεο που δημοσιοποίησε, ζήτησε από την Ευρώπη να προστατεύσει και τη δική της ασφάλεια, βοηθώντας την χώρα του να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία. «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια, βοηθώντας την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από την Ευρώπη να στείλει περισσότερα όπλα«Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή, μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων. Θα ήταν πιο εύκολο να το κάνουμε μαζί. Γιατί αλλιώς, θα έρθουν σε εσάς», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Για αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και για αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Αμφισβητεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σκληρές κυρώσεις σε Μεντβέντεφ, Πεσκόφ, Σοϊγκού και Ζαχάροβα μαζί με άλλους Ρώσους ολιγάρχες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών στο Κίεβο

Με κάθειρξη 15 ετών απειλείται η Μαρίνα Οβσιάνικοβα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:12