ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:14
MENU CLOSE

Το λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και δυναμώνει τα οστά

16.03.2022 09:08

Το μαρούλι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, διάσημο επειδή αποτελεί τη βάση για πολλές σαλάτες. Υπάρχουν πολλά είδη μαρουλιού και όλα μοιράζονται την επιστημονική ονομασία Lactuca sativa.

Όλα τα μαρούλια εμπίπτουν σε μία από τις εξής τέσσερις ποικιλίες:

  • Head lettuce (capitata): Πήρε το όνομά του από το στρογγυλό σχήμα του (κεφάλι). Αυτή η ποικιλία περιλαμβάνει τα μαρούλια iceberg και butterhead, τα οποία πωλούνται συνήθως σε παντοπωλεία.
  • Leaf lettuce (crispa): Είναι το πιο αναγνωρίσιμο είδος στην ελληνική παραγωγή. Τα φυλλώδη μαρούλια δεν σχηματίζουν κεφάλι και συνδέονται με ένα στέλεχος. Μερικά από αυτά τα μαρούλια έχουν πιο σκούρο χρώμα ή έχουν κοκκινωπά φύλλα.
  • Romaine lettuce (longifolia): Το μαρούλι Romaine είναι ένα άλλο είδος μαρουλιού που πωλείται συνήθως στα παντοπωλεία. Είναι επίσης γνωστό ως το κύριο συστατικό της σαλάτας του Καίσαρα.
  • Celtuce lettuce (augustana): Η ποικιλία Celtuce έχει ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο μίσχο. Αυτή η ποικιλία μαρουλιού είναι κοινή στην Κίνα, αλλά λιγότερο κοινή στον δυτικό κόσμο.

Μαρούλι: Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία διαφέρουν μεταξύ των ποικιλιών μαρουλιού, ανάλογα με το διατροφικό τους περιεχόμενο. Το Iceberg είναι γενικά ο τύπος μαρουλιού με τη χαμηλότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Δύναμη των οστών

Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Βασιλακόπουλος: Νέα έξαρση της πανδημίας με μεγαλύτερο φόρο θανάτων (Video)

Η «αμφιλεγόμενη» ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου

Κατάθλιψη και καρδιακή νόσος: Πώς συνδέονται – Τι να ξέρετε και τι να προσέχετε

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:14
Exit mobile version