search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:32
MENU CLOSE

Διεκδικούμε αθλητισμό πραγματικά κοινωνικά αγαθό, που να το χαίρονται όλοι

20.05.2024 17:00
nikos-papadopoulos-new

Σήμερα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα εξαντλητικά ωράρια, η εξαφάνιση της σταθερής δουλειάς για την πλειοψηφία των νέων ατόμων, η ακρίβεια πάνω απ’ όλα, δημιουργεί σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες.

Έτσι εξηγείται γιατί και μια σειρά σοβαρές ασθένειες π.χ. καρδιοπάθειες εμφανίζονται και σε πιο νεαρές ηλικίες και τρέχουμε στους γιατρούς από τα 40. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, απαντώντας και σ’ αυτούς που λένε ότι «έξω είναι αλλιώς». Τι κάνουμε γι’ αυτό;

Έχει αποδειχθεί σε συμπεράσματα πλήθους μελετών – και στη χώρα μας – ότι η σωματική άσκηση προλαμβάνει και θεραπεύει μεν την ασθένεια, χρειάζονται όμως οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Βασική και πάνω απ’ όλες είναι η πρόσβαση του λαού σε σύγχρονες και οργανωμένες αθλητικές υποδομές με την υποστήριξη προπονητών, γυμναστών. Αυτό όμως, όπως καλά γνωρίζουμε, από τις κυβερνήσεις αντιμετωπίζεται ως «κόστος». Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία του λαού και ιδιαίτερα η νεολαία να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην άθληση. Και αυτό, δυστυχώς, ισχύει σε κάθε γειτονιά, στην πόλη και στο χωριό. Επομένως, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα – όπως λέμε εμείς στην «ξύλινη» γλώσσα – ακόμα και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα, αντικειμενικά δεν μπορεί.

Και εδώ καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό που το χαίρονται όλοι. Ο αθλητισμός σήμερα είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και είναι επόμενο η πρόσβαση να αφορά λίγους. Το πρώτο πράγμα που η οικογένεια «κόβει» από τα παιδιά της είναι ο αθλητισμός. Και τι βλέπουμε να κάνει το κράτος, οι κυβερνήσεις; Ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, χρόνια υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία και στους δήμους. Και αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για όσο το δυνατόν «λιγότερο κράτος» στον Αθλητισμό, όπως ορίζουν οι επιταγές της ΕΕ (π.χ. Λευκή Βίβλος). Αυτή η κατεύθυνση εφαρμόζεται χρόνια τώρα απ’ όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Και αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους λένε ότι ο Αθλητισμός πρέπει να είναι έξω από την πολιτική.

Έχουμε αποτελέσματα; Βεβαίως και έχουμε! Επιθετικότητα στα σχολεία, έξοδα στους γιατρούς και η τσέπη καθορίζει τα πάντα…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 69% των Ελλήνων και το 59% των υπόλοιπων Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα κοινοτικής δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωβαρόμετρο, αναφέρουν ότι μόνο το 7% των Ελλήνων (8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) γυμνάζεται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα.

Η άσκηση – όπως όλοι ξέρουμε – προλαμβάνει την ασθένεια. Το λένε οι έρευνες και έτσι είναι. Για να κάνεις άσκηση, όμως θέλεις ελεύθερο χρόνο. Έχουμε; Είναι αντικειμενικό σήμερα – που η χρήση των σύγχρονων μέσων, η τεχνολογική ανάπτυξη, ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να δίνουν τη δυνατότητα να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος – να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα;  Τι πρέπει, λοιπόν να γίνει και μπορεί να γίνει αν συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχει ο λαός μας; Πρέπει όλος αυτός ο πλούτος που παράγει ο λαός, να είναι δικός του, να πηγαίνει για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του και όχι για να κερδίζουν οι λίγοι.

Αν σήμερα γινόταν αυτό, ο πλούτος θα επέστρεφε στον κόσμο, στους πολλούς, σχεδιασμένα, με δωρεάν σύγχρονες παροχές και για τον Αθλητισμό και για όλα. Θα είχε ελεύθερο χρόνο και δεν θα δούλευε μέχρι να εξαντληθεί.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύγκρουση, χρειάζεται ρήξη με την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Έτσι μόνο θ’ ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας, των αναγκών μας και για Αθλητισμό για όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία. Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί το ΚΚΕ και σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί αποκαλύπτει την αλήθεια και την παλεύει παντού και εκεί που αποφασίζουν τα λόμπι και οι εκλεκτοί τους, στο ευρωκοινοβούλιο, και στον δρόμο, μαζί με τον λαό.

*Ο Νίκος Παπαδόπουλος, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και Επαγγελματίας Ποδοσφαιριστής

Διαβάστε επίσης

Τι συμβαίνει στο Ιράν; Αναδύονται νέες απειλές κατά της Τεχεράνης;

Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι με όραμα, ήθος και ψυχή

Οι Ευρωεκλογές σημαίνουν πλέον ώρα ευθύνης για όλους μας, δεν χωρούν πια δικαιολογίες και αστερίσκοι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16