search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:53
MENU CLOSE

Μπόρις Τζόνσον: Σε δείπνο με Ρώσους ολιγάρχες το βράδυ της εισβολής

21.03.2022 06:00
Partygate_new

Στις 8:30 το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου έξω από το Spencer House,  ένα αριστοκρατικό κτήριο του 18ου αιώνα, που βρίσκεται ένα μίλι από την πρωθυπουργική κατοικία στο κεντρικό Λονδίνο, είχαν σταθμεύσει δεκάδες λιμουζίνες. Το κόμμα των Τόρις διοργάνωνε ένα δείπνο δωρητών, με 75 εκλεκτούς προσκεκλημένους. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Μέχρι εδώ κανένα ζήτημα… Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε μία σύντομη ομιλία προς τους προσκεκλημένους, άρχισε να σερβίρεται το μενού και ξαφνικά χτύπησε το προσωπικό τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Το κοίταξε διακριτικά, απάντησε και σηκώθηκε από το τραπέζι του.

Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο είπε «Συγγνώμη πρέπει να φύγω» και εξήγησε ότι τον  ενημέρωσαν ότι πρέπει να επιστρέψει στο πρωθυπουργικό γραφείο, γιατί συμβαίνει κάτι εξαιρετικά επείγον. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισβάλουν στην Ουκρανία. Κάτι που η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προβλέψει ότι θα συνέβαινε.

Κι εδώ δεν υπάρχει ζήτημα. Αλλά προκύπτει ζήτημα από το ρεπορτάζ που κάνουν στη συνέχεια οι Sunday Times. Διότι ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε το κομματικό καθήκον της παρουσίας σε ένα γκαλά δωρητών υπεράνω της εθνικής στρατηγικής.

Σάλος στο Λονδίνο, για τις δωρεές των Ρώσων ολιγαρχών στους Τόρις

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στο δείπνο των δωρητών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ήταν η κυρία Λούμποφ Τσερνούχιν, σύζυγος του Βλαντίμιρ Τσερνούχιν, πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν και η οποία έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο. Λέγεται μάλιστα ότι στο δείπνο αυτό βρίσκονταν κι άλλοι που συνδέονται με τους ολιγάρχες του Πούτιν.

Η Λούμποφ Τσερνούχιν είναι γνωστή για την απλοχεριά της προς τους Τόρις. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 δώρισε 80.250 λίρες στο κόμμα, το οποίο έχει πάρει από το 2012 μέχρι τώρα δωρεές συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων λιρών από την συγκεκριμένη κυρία, η οποία δηλώνει πρώην τραπεζίτης.

Οι κυριακάτικοι Times ζήτησαν ένα σχόλιο από το Εργατικό Κόμμα και η Αναλίζ Ντοντς απάντησε: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Την παραμονή του πολέμου ο πρωθυπουργός  θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένος στην εθνική ασφάλεια και όχι να προσπαθεί να πάρει μετρητά από την σύζυγο του πρώην υπουργού του Πούτιν», σχολίασε το Εργατικό Κόμμα, «το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί δωρεές ύψους 6,5 εκατομμυρίων λιρών από άτομα που συνδέονται με το δολοφονικό καθεστώς του Πούτιν».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι Sky News ότι «ο πρωθυπουργός παρέστη για λίγο σε αυτή την εκδήλωση, σύμφωνα με δέσμευση που είχε αναλάβει πριν από αρκετό καιρό. Η συγκέντρωση δωρεών είναι νόμιμο μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας μας και όχι ασυνήθιστη δραστηριότητα για τον πρωθυπουργό, ή για οποιονδήποτε πολιτικό ηγέτη να παρίσταται σε τέτοιες εκδηλώσεις».

Οι Τόρις προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί λένε ότι ο Τζόνσον έμεινε στην εκδήλωση για 20 λεπτά και δεν γνώριζε ότι είχε εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή, κάτι το οποίο έμαθε στις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο η δικαιολογία των Τόρις έχει κάποια κενά. Ο Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times έφυγε από το δείπνο γύρω στις 8:30 το βράδυ, μόλις ενημερώθηκε ότι είχε γίνει η εισβολή, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται πως ενημερώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα…

Το ζεύγος Τσερνούχιν: από την Μόσχα στο Λονδίνο

Η Λούμποφ Τσερνούχιν είναι μια 50άρα αμερικανοσπουδαγμένη Ρωσίδα, που δηλώνει πρώην τραπεζίτης και επενδύτρια. Στο βιογραφικό της αναφέρεται ότι εργάστηκε ως επενδυτρια στην αμερικανική JP Morgan και στην ολλανδική ABN Amro. Με σπουδές στο NYU Stern School of Business, στην ανατολική ακτή, έμαθε να μην χάνει καμία ευκαιρία. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1999 και εκεί μπήκε στους κύκλους των αριστοκρατών που κάνουν διάφορες δωρεές και φιλανθρωπίες-μάλιστα είναι η πιο γενναιόδωρη υποστηρίκτρια του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου είναι και ο σύζυγός της, ο Βλαντίμιρ Τσερνούχιν, ο οποίος πέρασε από υψηλόβαθμα αξιώματα στην Ρωσία του Πούτιν. Από το 1986 μέχρι το 1996 εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΣΣΔ, το 2000 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, ύστερα από δύο χρόνια έγινε πρόεδρος της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Vnesheconombank, ενώ πέρασε και από διευθυντικές θέσεις στις εταιρίες JSC Sovcomflot και OJSC Aeroflot Russian Airlines.

Το 2003 τιμήθηκε ως ένας από τους «Παγκόσμιους Ηγέτες για το Αύριο», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και το 2004 τιμήθηκε από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκείνη την χρονιά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και άρχισε τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Τον Οκτώβριο του 2021 τα Pandora Papers αποκάλυψαν ότι ο Τσερνούχιν έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο δίκτυο επενδυτικών εταιριών μέσα από εταιρίες offshore.

Αλλά από τον Οκτώβριο του 2021 ως το τέλος της χρονιάς, η σύζυγός του, η Λούμποφ Τσερνούχιν φρόντισε να δείξει την γενναιοδωρία της στους κυβερνώντες δίνοντας δωρεά ύψους 80.250 λιρών, κάτι που φαίνεται πως εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Ηλιόπουλου στον Οικονόμου: «Νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες»

Δικηγόρος Φιλιππίδη: «Θα έρθει στη δίκη ακόμα και με καροτσάκι» (Video)

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Τι απαντά ψυχοθεραπεύτρια για την «ψυχρή» στάση της μητέρας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:53