search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:41
MENU CLOSE

Ινδονησία: Γιατί εξαφανίζονται τα νουντλς από τα ράφια

21.03.2022 15:54
nood_21322_new

Η Ινδονησία βρίσκεται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία, αλλά τελικά στην εποχή μας ο κόσμος είναι …μια σταλιά.

Την τελευταία εβδομάδα ο Μουχάμαντ Νασίρ, που εργάζεται σε ένα μίνι- μάρκετ στο Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας, δεν προλαβαίνει να απαντά στο ίδιο ερώτημα: «Γιατί εξαφανίστηκαν τα στιγμιαία νουντλς από τα ράφια;»

«Έρχονται οι πελάτες και ρωτούν γιατί δεν έχουμε νουντλς Indomie. Έχουμε στην αποθήκη νουντλς από άλλες μάρκες, αλλά τα Indomie είναι τα πιο δημοφιλή και τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαμε παραλαβές. Δεν ξέρω τι να απαντήσω», λέει ο Μουχάμαντ Νασίρ στο Al Jazeera. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα καταστήματα με είδη τροφίμων στην περιοχή.

Photo: Aisyah Llewellyn – Aljazeera

Τα στιγμιαία νουντλς, που παρασκευάζονται σε ένα λεπτό με λίγο ζεστό νερό, είναι από τα φαγητά που προτιμούν οι Ινδονήσιοι. Από όλες τις μάρκες που κυκλοφορούν τα πιο δημοφιλή είναι τα Indomie, που διαφημίζεται ως «ο πρωτοπόρος των στιγμιαίων νουντλς στην Ινδονησία» και παράγει 19 δισεκατομμύρια πακέτα τον χρόνο, τα οποία πουλά σε περισσότερες από 100 χώρες.

Όμως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε να λείπει το αλεύρι από την αγορά. Και το αλεύρι είναι η βασική πρώτη ύλη για τα στιγμιαία νουντλς.

Η Ουκρανία εξήγαγε το 2020 στην Ινδονησία περίπου 3 εκατομμύρια τόνους αλεύρων και μεσλίν, που παρασκευάζεται από αλεύρι σιταριού και σίκαλης. Ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών της Ινδονησίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι υπόλοιπες ανάγκες της ινδονησιακής αγοράς καλύφθηκαν από τις εισαγωγές 2,63 τόνων αλεύρων από την Αργεντινή και 831.000 τόνων από την Αυστραλία.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ινδονήσιος πρόεδρος, Τζόκο Ουιντόντο είχε προειδοποιήσει ότι «αυτή τη φορά πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση της οικονομίας» γιατί αυξήθηκαν οι τιμές βασικών ειδών διατροφών, κάτι που επηρεάζει και την τοπική οικονομία.

Η τιμή των νουντλς Indomie που απευθύνονται σε όλους- από τους φοιτητές με τον περιορισμένο προϋπολογισμό μέχρι τους εργαζόμενους που θέλουν ένα γρήγορο και γευστικό σνακ- έχει ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο καφέ Bakso Anjar του Μεντάν, ο Φαρίζ λέει στο Al Jazeera ότι πριν από τον πόλεμο μία συσκευασία με 40 μερίδες νουντλς Indomie κόστιζε 98.000 ρουπίες (6,85 δολάρια) και τώρα έφτασε στις 102.000 ρουπίες (7,15 δολάρια). Πάντως ο Φαρίζ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορεί η πιο γνωστή μάρκα νουντλς να γίνεται δυσεύρετη, αλλά οι καταστηματάρχες θα στραφούν στους μικρούς, ντόπιους παραγωγούς.

Η κατανάλωση αλεύρων στην Ινδονησία αυξήθηκε κατά 5% το 2021 και με δεδομένο ότι η Ουκρανία είναι ο βασικός προμηθευτής πολλοί παραγωγοί νουντλς και αρτοσκευασμάτων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Ο Ντίκι Σέντα, συγγραφέας και ακτιβιστής, που ζει στο Μόλο, λέει πως το κάθε πρόβλημα μπορεί να δώσει την ευκαιρία για να ξαναδούμε τις πηγές της τροφής μας. «Τα ντόπια προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας τροφή», λέει στο Al Jazeera ο Σέντα.

«Εδώ στο Μόλο προσπαθούμε να αρχίσουμε ένα κίνημα για να στραφούμε στα τοπικά προϊόντα, με κεντρικό μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να καταναλώνουν τοπικά  προϊόντα», τονίζει ο Σέντα, προσθέτοντας ότι γεγονότα όπως ένας πόλεμος πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση για όλους ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε  από τρόφιμα που εισάγονται. «Μπορεί ο πόλεμος να γίνεται πολύ μακριά, αλλά μας επηρεάζει όλους», λέει ο Σέντα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Κυβερνοπόλεμο κατά της Ρωσίας κήρυξαν οι «Anonymous»

David Beckham: Παραχώρησε τον λογαριασμό του στο Instagram σε γιατρό από την Ουκρανία (Video)

Ζελένσκι σε ΕΕ: Σταματήστε το εμπόριο με τη Ρωσία, αρνηθείτε τους ενεργειακούς της πόρους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:39