search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:43
MENU CLOSE

WSJ: Το Plan B του Πούτιν στην Ουκρανία

21.03.2022 15:36
putin-crimea-23-new
© РИА Новости / Рамиль Ситдиков Перейти в фотобанк

Η λυσσαλέα αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική εισβολή όχι μόνο εξέπληξε τον Πούτιν ο οποίος περίμενε ότι σε λίγες μέρες θα είχε κατακτήσει το Κίεβο και θα ανάγκαζε τον Ζελένσκι σε γρήγορη συνθηκολόγηση, αλλά αναγκάζει τον Ρώσο Πρόεδρο να θέσει σε λειτουργία το plan b σε ότι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Έτσι σύμφωνα με τη Wall Street Journal aφού οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν σημάδια ότι το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική για την εξασφάλιση κρίσιμων εδαφικών στόχων, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ουδετερότητα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν εκτιμήσει ότι στους αρχικούς στόχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνονταν η κατάληψη του Κιέβου σε λίγες μέρες και η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από ένα φιλορωσικό καθεστώς.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε, επισημαίνει η Wall Street Journal. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ύστερα από πάνω από τρεις εβδομάδες εξαντλητικής μάχης -στην οποία η Ουκρανία πρόβαλε λυσσαλέα αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις-, ο κ. Πούτιν θα προσαρμόσει την τακτική του.

Η νέα εκτίμηση για τις προθέσεις του κ. Πούτιν, την οποία συμμερίζονται ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ότι θα επιδιώξει να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές αξιώσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας. Έχοντας καταλάβει τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της δυτικής Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας και να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο κ. Πούτιν θα συνεχίσει επίσης τη στρατιωτική του πίεση, σφυροκοπώντας μεταξύ άλλων ουκρανικές πόλεις, υπολογίζοντας ότι θα αναγκάσει τον κ. Ζελένσκι να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ενταχθεί η Ουκρανία στη Δύση και να συμφωνήσει σε ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς και άλλες ρωσικές απαιτήσεις.

Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις του κ. Πούτιν για έδαφος και ουδετερότητα δεν γίνουν δεκτές, αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Με βάση τις στρατιωτικές μας εκτιμήσεις, φαίνεται ότι στρέφεται σε τακτικές πολιορκίας», είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Για τους πολιορκημένους πολίτες της Ουκρανίας, η αλλαγή στρατηγικής σημαίνει εβδομάδες -πιθανώς μήνες- επιθέσεων από έναν εξασθενημένο ρωσικό στρατό που συχνά αρκείται να εκτοξεύει πυραύλους και να βάλλει με το πυροβολικό από απόσταση, λένε οι πηγές. Αυτή η στροφή έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την κυβέρνηση του κ. Ζελένσκι να παραιτηθεί από ουκρανικά εδάφη και να αποδεχτεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Η αξιολόγηση του «Σχεδίου Β» του κ. Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας αξιωματούχος, συνοδεύεται από μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο κ. Πούτιν μπορεί να διευρύνει τους πολεμικούς του στόχους, εάν ο στρατός του αρχίσει να έχει μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας. Το status της πρωτεύουσας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα και δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει επαρκή στρατεύματα για να περικυκλώσει το Κίεβο και να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα, λένε ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ερμηνεία της στρατηγικής του κ. Πούτιν δεν είναι αποτέλεσμα επίσημης αξιολόγησης της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών, αλλά είναι η άποψη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες που δεν αποφαίνονται αν η στρατηγική αυτή θα λειτουργήσει, σημειώνει η WSJ. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν τη δυσκολία αξιολόγησης των στόχων του κ. Πούτιν και προειδοποιούν να μην εστιάζουμε υπερβολικά στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

«Ο στόχος του δεν έχει αλλάξει καθόλου», είπε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία. «Αυτό που έχει αλλάξει, είναι η τακτική του».

Προς το παρόν, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης, συρρίκνωσης των αποθεμάτων πυρομαχικών ακριβείας και αυξανόμενων απωλειών. Εως και 7.000 Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ.

Στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις, οι δυνάμεις του επανήλθαν σε ορισμένες από τις τακτικές πολιορκίας που χρησιμοποίησαν στο Γκρόζνι το 1999 και το 2000 κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στην Τσετσενία, όταν ο κ. Πούτιν ανήλθε στην εξουσία ως πρωθυπουργός και μετά πρόεδρος.

Στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο μιας μεγάλης πόλης σε ρωσικό έδαφος που είναι μικρότερο από το Νιου Τζέρσεϊ. Στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετωπίζει την πρόκληση να προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο πολλών πόλεων σε μια χώρα που είχε πληθυσμό 44 εκατομμυρίων πριν περίπου 3,4 εκατομμύρια εγκαταλείψουν την Ουκρανία και είναι μεγαλύτερη σε έκταση από τη Γαλλία.

Ο Τζον Χερμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, συμφώνησε ότι ο ρωσικός στρατός άλλαξε την τακτική του στο πεδίο της μάχης, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο κ. Πούτιν είχε υποχωρήσει από τις μέγιστες απαιτήσεις του.

Ο κύριος σκοπός του κ. Πούτιν όταν συμφώνησε σε συνομιλίες με την Ουκρανία, είπε ο κ. Χερμπστ, ήταν να ενθαρρύνει τη Δύση να προσφέρει παραχωρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα την εντύπωση στο ρωσικό κοινό ότι είναι ανοιχτός στη διπλωματία. Στις συνομιλίες, πρόσθεσε, από ρωσικής πλευράς δεν συμμετέχει υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, επειδή συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο πεδίο της μάχης», είπε ο κ. Χερμπστ. «Προσπαθεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει υποστηρίξει δημόσια οτιδήποτε άλλο εκτός από τη μαξιμαλιστική λίστα ελέγχου του».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Κυβερνοπόλεμο κατά της Ρωσίας κήρυξαν οι «Anonymous»

David Beckham: Παραχώρησε τον λογαριασμό του στο Instagram σε γιατρό από την Ουκρανία (Video)

Ζελένσκι σε ΕΕ: Σταματήστε το εμπόριο με τη Ρωσία, αρνηθείτε τους ενεργειακούς της πόρους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:43