search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:52
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει εφιάλτης στη Δύση

23.03.2022 15:31
hacker_23322_new

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε επισήμως να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών κυβερνοεπιθέσεων από την Ρωσία. Η βρετανική κυβέρνηση ζητά «αυξημένες προφυλάξεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο». Και η Ρωσία απαντά ότι όλα αυτά εντάσσονται στο κλίμα «ρωσοφοβίας» που καλλιεργείται στην Δύση.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ φοβούνται ότι η Ρωσία, που θεωρείται υπερδύναμη στον κυβερνοχώρο, έχει ένα σοβαρό όπλο στα χέρια της και χάκερς που είναι ικανοί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα.

«Εύλογες» χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν η Τζεν Έλις, στέλεχος της εταιρίας προστασίας διαδικτύου Rapid7.

Τι φοβούνται στην Δύση

1. Στοχευμένη επίθεση σε κρίσιμες υποδομές

Η Ουκρανία περιγράφεται ως η παιδική χαρά των Ρώσων χάκερς, που ίσως έχουν βρει πεδίο για να κάνουν δοκιμές. Το 2015 το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία τέθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας εξαιτίας κυβερνοεπίθεσης με τον κωδικό «BlackEnergy», που άφησε χωρίς ρεύμα 80.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία. Ένα χρόνο αργότερα εκδηλώθηκε η κυβερνοεπίθεση που έγινε γνωστή ως «Industroyer» και είχε ως συνέπεια να μείνει χωρίς ρεύμα για μια ώρα το ένα πέμπτο του Κιέβου.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξαπολύσει μια επίθεση για να επιδείξει τις δυνατότητές της», υποστήριξε η Μαρίν Κροτόφιλ, ειδική σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά παραδέχτηκε ότι «οι κυβερνοεπιθέσεις σε πολύπλοκα συστήματα με αξιόπιστη ασφάλεια είναι δύσκολες».

2. Εισβολή κακόβουλου λογισμικού

Η κυβερνοεπίθεση με την κωδική ονομασία «NotPetya» έχει μείνει στην ιστορία ως αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στους στόχους. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι υπεύθυνοι για την επίθεση ήταν Ρώσοι χάκερς που δούλευαν για λογαριασμό του στρατού. 

Η επίθεση εκδηλώθηκε με κακόβουλο λογισμικό που ήταν κρυμμένο σε λογισμικό ενημέρωσης μιας δημοφιλούς εφαρμογής, στην Ουκρανία. Εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ζημιές σε συστήματα υπολογιστών χιλιάδων εταιριών, που το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Photo: blogtrepreneur / Flickr

Το κακόβουλο λογισμικό ήταν ένα «σκουλήκι», ο ιός που έγινε γνωστός ως «WannaCry», το οποίο εισέβαλε σε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.

«Τέτοιες επιθέσεις θα προκαλούσαν χάος, οικονομική αστάθεια, ίσως και ανθρώπινες απώλειες», υποστήριξε η Τζεν Έλις, από την εταιρία προστασίας διαδικτύου Rapid7.

3. Χτύπημα σε αγωγούς

Τον Μάιο του 2021, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όταν χάκερς προκάλεσαν τη διακοπή λειτουργίας ενός αγωγού πετρελαίου. Και μόνο ο φόβος για πιθανή έλλειψη καυσίμων προκάλεσε αντιδράσεις πανικού στους καταναλωτές, που έσπευσαν μαζικά να προμηθευτούν βενζίνη.

Αυτή η επίθεση δεν έγινε από χάκερς που συνδέονται με κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ρωσία, αλλά από την ομάδα «ransomware DarkSide», η οποία πιστεύεται ότι δρα από την Ρωσία.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό που έγινε στόχος των χάκερς παραδέχτηκε ότι έδωσε λύτρα ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων που υποστηρίζουν τους αγωγούς.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή Boeing στην Κίνα: Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους

Ουσμάνοφ: Πώς έσωσε την περιουσία του από τις κυρώσεις ο Ρώσος ολιγάρχης

Politico: Όσο οι Ευρωπαίοι συζητάνε για κυρώσεις…– Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:52