search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:01
MENU CLOSE

Οι Άραβες «σηκώνουν κεφάλι» στον Μπάιντεν – Γιατί ο πόλεμος αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

23.03.2022 13:13
aravika_new
Photo: Flickr - Dubai, UAE | Burj Al Arab

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, περνά τον Ατλαντικό για να δει τους Ευρωπαίους εταίρους του με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το μέτωπο κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά την ίδια ώρα βλέπει να προκαλούνται ρήγματα στις σχέσεις του με παραδοσιακούς συμμάχους στην Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη περιοχή δείχνουν διάθεση να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την παγκόσμια αρχιτεκτονική.

Πριν από μία εβδομάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχτηκαν τον Σύρο πρόεδρο,  Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει έδαφος για εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Άσαντ σε αραβική χώρα μετά τον πόλεμο στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 και έγινε την ώρα που ο Σύρος πρόεδρος υποστηρίζει την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Συρία.

«Η επίσκεψη του Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την αποχή της αραβικής χώρας του Κόλπου από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μας λέει ότι οι Εμιρατινοί  διεκδικούν σοβαρά την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ», τονίζει στο Al Jazeera ο Τζιόρτζιο Καφιέρο, εκτελεστικός διευθυντής της Gulf State Analytics, που είναι μία εταιρία συμβούλων για θέματα γεωπολιτικής με έδρα την Ουάσινγκτον.

Μετά την αποχή του Άμπου Ντάμπι από την -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που αποδόθηκαν σε πηγές που δεν κατονομάστηκαν, σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων απέκρουσαν τις πιέσεις του Τζο Μπάιντεν για  σύνταξη των χωρών του Κόλπου με τις αμερικανικές επιλογές έναντι της Ρωσίας. Και την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal έγραψε ότι η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με την Κίνα την στροφή στο κινεζικό νόμισμα στις συναλλαγές με το Πεκίνο, σε βάρος του δολαρίου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως στέλνουν κάποιο μήνυμα στις ΗΠΑ, σχολιάζει ο Κρίστιαν Κόουτς Ούλριτσεν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Rice, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής. Το μήνυμα αυτό είναι: «Θα ενεργήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας και όχι με βάση τι νομίζετε εσείς ότι μας συμφέρει», λέει ο Κόουτς Ούλριτσεν στο Al Jazeera.

Η Wall Street Journal  έγραψε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σάλμαν και ο Εμιρατινός σεΐχης Μοχάμαντ μπινΖαγιέντ αλ Ναχίαν απέρριψαν τις υποδείξεις του Τζο Μπάιντεν, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ανακριβείς» τις πληροφορίες αυτές.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Gulf State Analytics, Τζιόρτζιο Καφιέρο, επισήμανε ότι τα Εμιράτα δεν θα διαρρήξουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς το Άμπου Ντάμπι θεωρεί την Ουάσινγκτον «εγγυητή για την ασφάλειά του», ενώ παράλληλα έχει οικοδομήσει «ισχυρή θέση στην Ουάσινγκτον» λόγω της απόφασης να ηγηθεί της προσπάθειας για αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ.

«Η ηγεσία του Άμπου Ντάμπι αισθάνεται πολύ σίγουρη ότι μπορεί να κάνει βήματα που ίσως ενοχλήσουν την Ουάσινγκτον, όπως η υποδοχή του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει κάποιο υψηλό τίμημα αναφορικά με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Καφιέρο στο Al Jazeera.

Ενδεικτική της αλλαγής των ισορροπιών είναι η απόφαση του σεΐχη  μπιν Ζαγιέντ να τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Εμιρατινός ηγέτης «επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι στην συνομιλία αυτή ο σεϊχης είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να έχει επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές «για να συμβάλει στην εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσεις στην κρίση» της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος γεμίζει τα ταμεία των χωρών του Κόλπου

Οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες παρά τις προτροπές των δυτικών συμμάχων τους δεν έχουν αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από την αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ+, καρτέλ στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε μία  αγορά  που ήταν ρυθμισμένη, αλλά μπαίνει σε φάση ρευστότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι Άραβες παραγωγοί πετρελαίου γνωρίζουν ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δυσχεραίνει τις πολιτικές επιλογές που έχουν οι δυτικοί ηγέτες.

«Μπορεί να σκέφτονται ότι παίζοντας σκληρό παιχνίδι μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα. Αυτό μπορεί να συνυπολογίζεται», εξήγησε ο Κρίστιαν Κόουτς Ούλριτσεν στο Al Jazeera.

Ο Καφιέρο εκτίμησε ότι ο Τζο Μπάιντεν σε αυτή την συγκυρία προσπαθεί να αποφύγει μία αντιπαράθεση με τους εταίρους του στον Κόλπο, καθώς δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα της Ρωσίας.

Πηγές: Wall Street Journal ,  AL JAZEERA

Διαβάστε επίσης:

Politico: Όσο οι Ευρωπαίοι συζητάνε για κυρώσεις…– Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο

Λονδίνο: Ο Ασάνζ και η σύντροφός του θα παντρευτούν σήμερα στη φυλακή

Ζελένσκι: «Υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση στις συνομιλίες με τη Ρωσία» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:00