search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Εκλογικός νόμος: Γιατί έκλεισε ο πρωθυπουργός τα σενάρια αλλαγής – Απόλυτη επιβεβαίωση του «Π»

24.03.2022 06:00
mitsotakis_new

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στον τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ξάφνιασε και τους πιο υποψιασμένους συνεργάτες του καθώς πολλοί από αυτούς θεωρούσαν ότι είχαν περιθώρια  χρόνου για να τον μεταπείσουν.

Οι πληροφορίες λένε ότι όλο το τελευταίο διάστημα αρκετοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι –εν μέρει- η λύση στα προβλήματα τους βρίσκεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και πιο συγκεκριμένα στο όριο της αυτοδυναμίας.

Γι’αυτό άλλωστε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα με πληροφορίες και σενάρια για το πού θα κατέβει το όριο της αυτοδυναμίας, το οποίο μάλιστα το συσχέτιζαν και με την διαφορά που θα έχει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.

Όσοι του εισηγούνταν την αλλαγή του εκλογικού νόμου στήριζαν την άποψη τους στο γεγονός ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη δυσφορία και αναταραχή εξ αιτίας των αυξήσεων. Εάν ο πόλεμος διαρκέσει ακόμα αρκετό διάστημα, τότε τα πράγματα δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα χειρότερα για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάσημα δείχνουν άλλωστε ότι τα περιθώρια υπομονής των πολιτών στερεύουν ενώ παράλληλα μειώνεται και η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ΝΔ 7,6%.

Ο πρωθυπουργός εξ αρχής εμφανιζόταν αρνητικός στα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου καθώς δεν ήθελε οι αντίπαλοί του να του αμφισβητήσουν τον θεσμικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης του, ούτε και να γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα.

Γι’αυτό άλλωστε όταν χθες προκλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα αλλάξει τελικά τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι επόμενες με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο».

Η κατηγορηματικότητα με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός  – λένε οι συνεργάτες του – έχει να κάνει κυρίως  με το ότι ήθελε να διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να καταφύγει σε τεχνάσματα προκειμένου να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώ ήθελε να κλείσει και κάθε συζήτηση γι’αυτό το θέμα και μέσα στο κόμμα του.

Και αυτό γιατί το κλίμα της εκλογολογίας έχει δημιουργήσει μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα ένα κλίμα αναμονής καθώς τα περισσότερα στελέχη ασχολούνται με την εκλογική τους πελατεία και όχι με το κυβερνητικό έργο.

Πολιτικοί παράγοντες έλεγαν πάντως, ότι σε ό,τι αφορά τις πρόωρες κάλπες η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έχει την σημασία της, πρόσθεταν ωστόσο, ότι η εποχή είναι πυκνή σε γεγονότα και άρα κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει…

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες

Δημοσκόπηση Marc: Διχασμένοι οι πολίτες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου – Πόσο τους έχει επηρεάσει η ακρίβεια

Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο φεσώνει τους πολίτες αλλά τους δουλεύει και από πάνω»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15