search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:59
MENU CLOSE

O Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε επιβεβαιώνει συνεργάτης του – Έχασε προσωρινά την όρασή του και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία

28.03.2022 20:23
abramovich-345-new

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επιβεβαιώνει συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη.

Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε άτυπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Μαρτίου όταν άρχισε να νιώθει άρρωστος, είπε η πηγή στον Guardian. Ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ συμμετείχε επίσης στη διαπραγμάτευση και οι άνδρες αργότερα έφυγαν από την Ουκρανία για την Πολωνία και στη συνέχεια πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

«Ήταν κατά το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο. Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Στην Τουρκία, νοσηλεύτηκε σε μια κλινική, μαζί με τον Ρουστέμ», είπε η πηγή.

Η πηγή του βρετανού δημοσιογράφου επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για πιθανή δηλητηρίαση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Wall Street Journal και στο δημοσιογραφικό πρακτορείο ερευνών Bellingcat.

«Το Bellingcat μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τρία μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη νύχτα της 3ης προς 4η Μαρτίου 2022 παρουσίασαν συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση με χημικά όπλα. Ένα από τα θύματα ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς», έγραψε η εφημερίδα σε ένα tweet.

Το Bellingcat αναφέρει ότι τα συμπτώματα περιλάμβαναν φλεγμονή των ματιών και του δέρματος και διαπεραστικό πόνο στα μάτια.

«Οι τρεις άνδρες που παρουσίασαν τα συμπτώματα κατανάλωναν μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος της ομάδας που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα», έγραψε το Bellingcat.

«Με βάση τις εξ αποστάσεως και τις επιτόπιες εξετάσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα διεθνούς δηλητηρίασης με απροσδιόριστο χημικό όπλο», σύμφωνα με το Bellingcat.

Η κατάσταση του Αμπράμοβιτς βελτιώθηκε και αργότερα επέστρεψε στο Κίεβο για να λάβει μέρος σε έναν άλλο γύρο διαπραγματεύσεων, είπε η πηγή.

Ένας τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των επίσημων αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, ένας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε: «Υπάρχουν πολλές εικασίες αυτή τη στιγμή και συνιστούμε να ακολουθείτε μόνο τις επίσημες πληροφορίες».

Κίεβο: Πολλές οι εικασίες

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη».

«Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

Αμερικανός αξιωματούχος:  Σε περιβαλλοντικούς παράγοντες οφείλεται η ασθένεια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς 

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Καλλιτέχνης τον ζωγράφισε σε γήπεδο της Νιγηρίας

Oscars 2022: Το χαστούκι του Will Smith ήταν σκηνοθετημένο υποστηρίζουν τηλεθεατές (Videos)

Παγκόσμιος παροξυσμός για ένα ρολόι Swatch – Φρενίτιδα και στην Ελλάδα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:49