search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:25
MENU CLOSE

«Όχι» στο ουκρανικό προσχέδιο συμφωνίας λέει ο Λαβρόφ – Κατηγορεί το Κίεβο ότι άλλαξε τους όρους της Κωνσταντινούπολης

07.04.2022 16:21
lavrov183

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί την Ουκρανία ότι άλλαξε τους όρους στο προσχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας να συζητηθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς σε συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι μη αποδεκτές.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η πρόθεση της Ουκρανίας να θέσει νέες προϋποθέσεις στις διαπραγματεύσεις είναι απαράδεκτη. «Στο επόμενο στάδιο, η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει πιθανότατα την απόσυρση των στρατευμάτων και θα θέτει όλο και περισσότερα προαπαιτούμενα. Το σχέδιο αυτό είναι κατανοητό, αλλά είναι απαράδεκτο» σημείωσε.

Η Ουκρανία είχε προηγουμένως δεσμευτεί ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα ίσχυαν για την Κριμαία, αλλά η νέα πρόταση στερείται αυτής της ρήτρας και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί ασαφή διατύπωση, υποστήριξε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Υπενθυμίζω ότι σε εκείνο το έγγραφο της Κωνσταντινούπολης, οι Ουκρανοί δήλωναν σαφώς ότι οι μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας δεν θα ίσχυαν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Στη νέα πρόταση, ωστόσο, αυτή η σαφής δήλωση απουσιάζει», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία άλλαξε τη διάταξη σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις στο σχέδιο συμφωνίας με τη Ρωσία χωρίς να αναφέρει την ανάγκη λήψης της συγκατάθεσης της Μόσχας, δήλωσε ακόμη ο Λαβρόφ.

Κλείνοντας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «παρά τις προκλήσεις», η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί.

Απάντηση από το Κίεβο

Απάντηση στις αναφορές του Σεργκέι Λαβρόφ περί «αλλαγής στάσης» του Κιέβου σε όσα είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, έδωσε η πλευρά του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».

Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε: «Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης

Παραδοχή από την κυβέρνηση: Λανθασμένη και άστοχη η ομιλία μέλους του τάγματος Αζόφ

Κορωνοϊός: Σχεδόν 11.000 νέα κρούσματα και 76 νεκροί

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή η ομιλία μελών του νεοναζιστικού τάγματος Αζοφ στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:25