search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:28
MENU CLOSE

«Έγκλημα πολέμου» η Μπούκα λέει ο Μπάιντεν – Τι απαντά ο Λαβρόφ

04.04.2022 18:15
biden-new

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις φρικαλεότητες που διέπραξαν η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μπούκα της Ουκρανίας «έγκλημα πολέμου», αλλά είπε ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, προσθέτοντας ότι εξετάζει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Μπορεί να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκαλούσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, είδατε τι συνέβη στη Μπούκα. Αυτό τον χαρακτηρίζει – είναι εγκληματίας πολέμου. Πρέπει όμως να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες, να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος και αυτό που συμβαίνει στην Μπούκα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά την προσγείωση του στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς εάν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούκα δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της κατάστασης ως γενοκτονία, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι. Νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «επιδιώκει περισσότερες κυρώσεις» και θα τις ανακοινώσει σύντομα.

Λαβρόφ: Κάποιοι έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνουν ότι κάποιοι στη Δύση «έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Ο Λαβρόφ προανήγγειλε επίσης μια συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου η Μόσχα να αντικρούσει τις καταγγελίες αναφορικά με τις φρικαλεότητες στην Μπούκα που αποδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.

Τι είναι έγκλημα πολέμου;

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει συγκεκριμένους ορισμούς για τα εγκλήματα πολέμου. Συγκεκριμένα, η στόχευση αμάχων, η παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, η στόχευση συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων και πολλά άλλα θα μπορούσαν να είναι πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Υπάρχει μια μέθοδος συλλογής αποδεικτικών στοιχείων από μαρτυρίες, δορυφορικές εικόνες και άλλα για την κάλυψη του βάρους της απόδειξης.

Τι είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας και δημιουργήθηκε από μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί ανεξάρτητα. Οι περισσότερες χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη, αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες και αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Και φυσικά και η Ουκρανία.

Ποιος μπορεί να δικαστεί από το δικαστήριο;

Το δικαστήριο δικάζει ανθρώπους, όχι χώρες και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη: ηγέτες και αξιωματούχους. Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, έχει αποδεχθεί προηγουμένως τη δικαιοδοσία της. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν θα μπορούσε θεωρητικά να κατηγορηθεί από το δικαστήριο για μια προηγούμενη εντολή εγκλημάτων πολέμου στην Κριμαία.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως είτε θα πρέπει να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Κάτι που προς το παρόν φαίνεται απίθανο.

Πώς κινείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι δικαστικές διαδικασίες μπορούν να κινηθούν με έναν από τους δύο τρόπους: Είτε μια εθνική κυβέρνηση είτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορούν να παραπέμψουν υποθέσεις για έρευνα.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει δικαίωμα βέτο στις ενέργειες του Συμβουλίου.

Πόσο χρόνο χρειάζονται αυτές οι έρευνες;

Εάν η δικαιοσύνη γενικά κινείται αργά, η διεθνής δικαιοσύνη δεν κινείται σχεδόν καθόλου. Οι έρευνες στο ΔΠΔ διαρκούν πολλά χρόνια. Μόνο λίγες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν κερδηθεί ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

Πυκνός καπνός στο κέντρο του Παρισιού – Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες (Photos/Videos)

Η Μέρκελ απαντά στον Ζελένσκι και υπερασπίζεται την απόφαση να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Κύκλωμα παιδεραστών: Ανοίγει και πάλι η υπόθεση της μικρής Μαντλίν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:27