search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:12
MENU CLOSE

Η Μέρκελ απαντά στον Ζελένσκι και υπερασπίζεται την απόφαση να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

04.04.2022 17:19
merkel-235-new

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (η οποία κατείχε τη θέση από το 2005 έως το 2021) υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ το 2008, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραμένει πιστή στις αποφάσεις της σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι το αίτημα της Ουκρανίας το 2008 μπλοκαρίστηκε από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί και τη Μέρκελ.

Με την ανακοίνωση αυτή, η πρώην καγκελάριος απορρίπτει την κριτική του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι καθώς η εισβολή της Ρωσίας «θαμπώνει» τη 16χρονη κληρονομιά της.

Ο Ζελένσκι σε ομιλία του είχε περιγράψει ως “λάθος υπολογισμό” την γαλλο-γερμανική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ώστε μην γίνει δεκτή η χώρα του στη συμμαχία παρά την ώθηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Καλώ την κα. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούκα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων στη Ρωσία σε 14 χρόνια», είπε, αναφερόμενος στις θηριωδίες εναντίον Ουκρανών αμάχων που η πλειοψηφία των παγκοσμίων δυνάμεων χαρακτηρίζει «εγκλήματα πολέμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι προσπαθούσαν να κατευνάσουν τη Ρωσία με τη στάση τους τότε.

Ωστόσο, η Μέρκελ σε μια σύντομη δήλωση που εξέδωσε η εκπρόσωπός της είπε ότι «επιμένει στις αποφάσεις της σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στη Μπούκα και σε άλλα μέρη στην Ουκρανία, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να τερματιστεί η βαρβαρότητα της Ρωσίας και ο πόλεμος έχουν την πλήρη υποστήριξη της πρώην καγκελαρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Γερμανία είχε θεωρήσει ότι ήταν πολύ νωρίς για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, επειδή διαπίστωσε ότι δεν πληρούνταν οι πολιτικές προϋποθέσεις σε εκείνο το σημείο.

Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική στα τέλη του περασμένου έτους μετά από τέσσερις συνεχόμενες θητείες στην εξουσία, είχε κάποτε χαιρετιστεί ως ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου.

Ωστόσο, ο πόλεμος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει ελαττώματα στην κληρονομιά της, με τους επικριτές της να λένε ότι άφησε τη Γερμανία και την Ευρώπη ευάλωτες με την πολιτική κατευνασμού απέναντι στον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα παιδεραστών: Ανοίγει και πάλι η υπόθεση της μικρής Μαντλίν

Ζελένσκι: Τη Μπούκα επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος – Έρευνα ξεκινά το Κρεμλίνο (Photos)

Κρίση στο παλάτι: Γιατί αποποιήθηκε τον τίτλο του, ο πρίγκιπας Χάμζα της Ιορδανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:06