search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:12
MENU CLOSE

Κρίση στο παλάτι: Γιατί αποποιήθηκε τον τίτλο του, ο πρίγκιπας Χάμζα της Ιορδανίας

04.04.2022 16:33
Untitled design

Μπορεί να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο στο βασίλειο των Χασεμιτών, αλλά η είδηση ότι ο Ιορδανός πρίγκιπας Χάμζα μπιν Χουσέιν αποποιήθηκε τον τίτλο του έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και όχι μόνο στον αραβικό κόσμο.

Ο πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι αποποιείται τον τίτλο επειδή οι πεποιθήσεις του δεν συνάδουν με «τις τρέχουσες προσεγγίσεις, τις πολιτικές και τις μεθόδους των θεσμών μας». Στην ουσία ο πρίγκιπας το μόνο που δεν έκανε με αυτή την ανακοίνωση είναι να στραφεί ευθέως κατά του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και της κυβερνώσας ελίτ. Κάτι που όμως έχει κάνει στο παρελθόν και έτσι ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά. Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο σε μία σύγκρουση παρασκηνίου στο παλάτι, που κορυφώθηκε όταν πριν από έναν χρόνο ο πρίγκιπας τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ και ο πρίγκιπας Χάμζα είναι γιοί του βασιλιά Χουσέιν, ο οποίος κυβέρνησε την Ιορδανία για περίπου μισό αιώνα, μέχρι που έφυγε από την ζωή το 1999. Ο Αμπντάλα διαδέχτηκε τον βασιλιά Χουσέιν στον θρόνο και όρισε διάδοχό του τον πρίγκιπα Χάμζα. Όμως το 2004 του αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Ιορδανός μονάρχης έθεσε σε κατ΄ οίκον περιορισμό τον πρίγκιπα Χάμζα, με την κατηγορία ότι είχε εμπλακεί σε συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση του βασιλείου.

Ο πρίγκιπας Χάμζα έδωσε την απάντησή του με μία βιντεοσκοπημένη δήλωση αρνούμενος όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας ότι τιμωρείται επειδή τόλμησε να καταγγείλει την διαφθορά.

Τον περασμένο μήνα ο πρίγκιπας ζήτησε συγγνώμη από τον αδελφό του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του παλατιού. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι ο πρίγκιπας είπε στον βασιλιά ότι ελπίζει πως «θα μπορέσουμε να γυρίσουμε την σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο της χώρας και της ιστορίας της οικογένειάς μας».

Πολλοί πίστεψαν τότε ότι το παλάτι είχε ξεπεράσει την κρίση, αλλά τώρα φαίνεται πως το θέμα αναζωπυρώνεται.

Ο αναλυτής Άμερ Σαμπάιλεχ δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Χάμζα έλαβε τις αποφάσεις του μόνος και χωρίς να έλθει σε συνεννόηση με την βασιλική οικογένεια.

«Γυρίζουμε πίσω, όταν (ο πρίγκιπας) έλεγε ότι δεν είναι ικανοποιημένος, τώρα λέει ότι αισθάνεται πικραμένος και ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφιλίωση», δήλωσε ο Άμερ Σαμπάιλεχ, θυμίζοντας ότι αντίστοιχη ρητορική είχε ο Χάμζα και στο παρελθόν.

Αφότου ξέσπασε η κρίση ο πρίγκιπας έχει κάνει μόνο μία δημόσια εμφάνιση και είναι αδιευκρίνιστο εάν η αποποίηση του τίτλου θα τον βοηθήσει να επανακτήσει την ελευθερία κινήσεων.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και τον πρίγκιπα Χάμζα είναι μία από τις σπάνιες κρίσεις στους κόλπους της χασεμιτικής βασιλικής οικογένειας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς το παλάτι φροντίζει να κρατάει μακριά τα φώτα της δημοσιότητας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οι «Ρωσίδες χορεύτριες» που έγιναν «Ουκρανές» – Ο πίνακας του Ντεγκά άλλαξε όνομα

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τα ρωσικά σούπερ γιοτ που κατάσχονται; (video)

Μπούκα: Σκηνοθετημένες οι σκηνές με τους νεκρούς αμάχους ισχυρίζεται η Μόσχα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:10