search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 08:52
MENU CLOSE

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τα ρωσικά σούπερ γιοτ που κατάσχονται; (video)

04.04.2022 16:02
superyacht_new

Στις 21 Μαρτίου τα πρακτορεία φωτορεπορτάζ έδιναν στη δημοσιότητα την φωτογραφία του σούπερ γιοτ Amore Vero, που ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι Λα Σιοτά, κοντά στην Μασσαλία, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον προσώπων που ανήκουν στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το συγκεκριμένο υπερπολυτελές σκάφος πιστεύεται ότι ανήκει στο αφεντικό της Rosneft, τον Ιγκόρ Σέτσιν.

Αλλά η ενέργεια αυτή, που προβλήθηκε ως απόδειξη της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, προκαλεί πονοκεφάλους όχι μόνο στον ιδιοκτήτη του σκάφους- όποιος κι αν είναι αυτός.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το λιμάνι Λα Σιοτά συντάσσει τον λογαριασμό για τα τέλη ελλιμενισμού για το Amore Vero. Λογαριασμός ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν ξέρει σε ποιον να τον στείλει.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το μήκους 86 μέτρων σούπερ γιοτ ανήκει σε εταιρία που ελέγχεται από τον Σέτσιν, έναν από τους παλαιότερους και πιο πιστούς συμμάχους του Πούτιν, αλλά δεν έχει κατονομάσει την εταιρία αυτή.

Ο Σέτσιν απάντησε στις φήμες με δήλωση που έστειλε στο πρακτορείο Ρόιτερς, διαψεύδοντας κάθε σχέση με το σκάφος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι το σκάφος έχει κατασχεθεί επισήμως, κάτι που σημαίνει ότι η φύλαξή του είναι ευθύνη του κράτους, αλλά το κόστος ελλιμενισμού επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη.

Αλλά οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την συντήρηση και φύλαξη του σκάφους λένε ότι δεν γνωρίζουν ποιος έχει την ευθύνη και ως εκ τούτου δεν ξέρουν πως και από ποιον θα πληρωθούν.

«Εμείς συνεχίζουμε να τιμολογούμε», δήλωσε η Αλίς Μπουασό, εκπρόσωπος των ναυπηγείων στο λιμάνι Λα Σιοτά, αλλά όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε».

Αυτός ο κυκεώνας αναδεικνύει και την πολυπλοκότητα των προσπαθειών των αρχών που προσπαθούν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των λεγόμενων Ρώσων ολιγαρχών και τις συνέπειες που υπάρχουν για ορισμένες επιχειρήσεις που εμπλέκονται.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατασχέσει ή παγώσει περιουσιακά στοιχεία που λέγεται πως ανήκουν σε ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 11 σούπερ γιοτ.

Ο Τζον Ντάλμπι, ιδιοκτήτης εταιρίας διαχείρισης κινδύνου για ναυτιλιακά θέματα, που ειδικεύεται στην ανάκτηση σκαφών για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιριών ή τραπεζών, δήλωσε ότι τα κράτη στην Μεσόγειο δεν έχουν εμπειρία για το περίπλοκο νομικό καθεστώς που διέπει πολλά από τα υπερπολυτελή σκάφη. Ένας τρόπος για να καλυφθούν τα κόστη από καύσιμα, αποζημίωση πληρωμάτων, τέλη ελλιμενισμού, ασφάλιστρα, και άλλες υπηρεσίες, είναι να βγει ένα σκάφος σε πλειστηριασμό και από την αξία πώλησης να καλυφθούν τα χρέη. Πώς όμως θα πουληθεί κάτι που ουδείς γνωρίζει σε ποιον ανήκει;

Ρώσοι ολιγάρχες λέγεται πως κατέχουν τουλάχιστον 10 υπερπολυτελή σούπερ γιοτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Superyacht Times. Κάποια από αυτά υπάγονται στο καθεστώς των κυρώσεων, αλλά οι ιδιοκτήτες τους έσπευσαν να λάβουν τα μέτρα τους. Όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος οδήγησε τα σκάφη του Eclipse και Solaris σε ασφαλή καταφύγια- το ένα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Τουρκία. Άλλα σκάφη πλέουν σε διεθνή ύδατα, μακριά από την ακτίνα δράσης των κρατών που έχουν επιβάλει τις κυρώσεις .

Το Amore Vero, με σημαία των Νήσων Κέιμαν, που κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές ήταν ελλιμενισμένο για συντήρηση στο ναυπηγείο του λιμανιού Λα Σιοτά, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και δεν πρόλαβε να αποπλεύσει.

Το ζήτημα είναι ότι το ετήσιο λειτουργικό κόστος των σούπερ γιοτ μπορεί να φθάνει στο 10% της αξίας τους, υπολογίζοντας τους μισθούς του πληρώματος, τα καύσιμα, τα ασφάλιστρα, τα τέλη ελλιμενισμού και τις υπηρεσίες υποστήριξης.

Και όταν έρχεται η συζήτηση στο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, ενώ οι αρχές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αρχίζουν οι πονοκέφαλοι.

Διαβάστε επίσης:

Μπούκα: Σκηνοθετημένες οι σκηνές με τους νεκρούς αμάχους ισχυρίζεται η Μόσχα (Video)

Ουκρανία: Πτώματα στους δρόμους και ομαδικοί τάφοι μετά τη σφαγή στην Μπούτσα – Εικόνες φρίκης από δορυφόρο (photos)

Ο πόλεμος και ο σκύλος!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 08:48