search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:14
MENU CLOSE

Ζελένσκι: Την Μπούκα επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος – Έρευνα ξεκινά το Κρεμλίνο (Photos)

04.04.2022 16:42
zelenski36-new

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε τη Μπούκα, μετά τις ανατριχιαστικές εικόνες με διάσπαρτα πτώματα αμάχων στους δρόμους του προαστίου που έκαναν τον γύρο του κόσμου και τη διεθνή κατακραυγή.

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και περιτριγυρισμένος από ομάδα στρατιωτικών, ο Ζελένσκι μίλησε στους δημοσιογράφους για τους «σημαντικούς ηγέτες κορυφαίων χωρών που πήραν την απόφαση εάν η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

«Νομίζω ότι πρέπει να έρθουν εδώ και να δουν πώς τελειώνουν αυτοί οι αγώνες, πώς καταλήγει αυτό το φλερτ με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί η Ρωσική Ομοσπονδία τη διαδικασία των συνομιλιών», τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε σήμερα ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούκα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Η ίδια δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ουκρανικές αρχές δήλωσαν χθες ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα διασκορπισμένα σε πόλεις, όπως η Μπούκα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Καταδίκη από την ΕΕ και έρευνα από κοινού με την Ουκρανία

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Έρευνα θέλει το Κρεμλίνο, εκταφή των πτωμάτων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Alexander Bastrykin, ανέθεσε στην υπηρεσία του τη Δευτέρα να αναλύσει αναφορές για δολοφονίες αμάχων στη Μπούκα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για να δυσφημήσει το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διένειμε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης βίντεο που γυρίστηκαν στην πόλη Bucha, στην περιοχή του Κιέβου, ως απόδειξη της σφαγής αμάχων», είναι το σκεπτικό της ερευνητικής επιτροπής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την εκταφή όλων των πτωμάτων για την ταυτοποίησή τους ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου, αναφέρει το AFP.

Σε δήλωσή της, η επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας Μισέλ Μπασελέ είπε ότι «τρόμαξε» με τις εικόνες αμάχων που κείτονταν νεκροί στους δρόμους στην ουκρανική πόλη:

«Οι αναφορές που προκύπτουν από αυτόν και άλλους τομείς εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε χθες ότι το επιτόπιό του επιτελείο δεν ήταν ακόμη σε θέση να επαληθεύσει τους αριθμούς ή τις λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όπως είπε η Μπασελέ, είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για το τι συνέβη στην Μπούκα για να διασφαλιστεί η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η λογοδοσία, καθώς και αποζημιώσεις και επανόρθωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στο παλάτι: Γιατί αποποιήθηκε τον τίτλο του, ο πρίγκιπας Χάμζα της Ιορδανίας

Οι «Ρωσίδες χορεύτριες» που έγιναν «Ουκρανές» – Ο πίνακας του Ντεγκά άλλαξε όνομα

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τα ρωσικά σούπερ γιοτ που κατάσχονται; (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58