search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:23
MENU CLOSE

Στα κάγκελα οι γιατροί του ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2224
07/04/2022
09.04.2022 06:00
giatroi1_new

Άνω – κάτω έγινε το ΕΣΥ από τη διάταξη του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, και κάνει λόγο για επαναπροκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ όταν λήξει η πενταετής θητεία για την οποία προσλαμβάνονται αρχικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ν. 4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24.3.2022), οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με πενταετή θητεία δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της πενταετίας (όπως προέβλεπε ο Ν. 3754/2009), αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος».

Το θέμα ανέδειξε μιλώντας στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι όσοι γιατροί προσελήφθησαν στο ΕΣΥ την τελευταία πενταετία κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, και μάλιστα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε άσχετο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών του ΕΣΥ.

Όπως σημείωσε ο Ξανθός, αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία πενταετία σε δομές του ΕΣΥ κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – βαθύς γνώστης των θεμάτων του υπουργείου Υγείας, καθώς ήταν ο μακροβιότερος υπουργός επί διακυβέρνησης του κόμματός του –, καταργείται στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και, αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κ.λπ.) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ.

«Αγνοεί το νομικό πλαίσιο»

Το υπουργείο Υγείας σε μακροσκελή ανακοίνωση – απάντησή του κάνει λόγο για σφάλμα του Ξανθού και τον κατηγορεί πως «αγνοεί το νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί των ημερών του, το οποίο, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει ως έχει». Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επισημαίνονται τα εξής:

● «Με το άρθρο 82 του Ν. 4915/2022 απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια στην παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3204/2003. Επομένως δεν τροποποιήθηκε το υπόλοιπο περιεχόμενο της παρ. 5, το οποίο ισχύει από το 2003 στη μορφή που ισχύει και σήμερα και ίσχυε και καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.

● Σε καμία περίπτωση δεν ψηφίστηκε εν κρυπτώ η διάταξη, αφού περιλαμβανόταν στο σώμα του νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα τέθηκε σε διαβούλευση από τις 24.2.2022 έως τις 3.3.2022.

● Επισημαίνεται η ετεροχρονισμένη αντίδραση του κ. Ξανθού, καθώς το Νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από 23.3.2022 και επομένως η όποια αντίρρησή του σχετικά με την εν λόγω διάταξη έπρεπε να είχε διατυπωθεί τότε.

Ακολουθεί η παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001: 1) στην αρχική της μορφή, 2) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3204/2003 και, τέλος, 3) όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 82 του Ν. 4915/2022.

1) Ν. 2889/2001 (Α 37)

Άρθρο 11 παρ. 5

5. Όλοι οι ιατροί που προσλαμβάνονται πρώτη φορά στο ΕΣΥ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα για την οποία επιλέγονται, διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Εφόσον ο ιατρός που κατέχει τη θέση επιλεγεί για την κατάληψή της, διορίζεται πάλι με πενταετή θητεία. Στο τέλος της δεύτερης πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και, εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός, διορίζεται ως μόνιμος.

Ιατροί που επιλέγονται τρεις φορές για κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ μονιμοποιούνται αυτοδικαίως στη θέση και τον βαθμό που κατέχουν μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας δέκα (10) ετών.

Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού, σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος υγείας κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται, για την εξέλιξη του ιατρού, ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ.

2) N. 3204/2003 (Α 296)

Άρθρο 6 παρ. 1

Η παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

5. Οι ιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση Επιμελητών Α’, Β’ και Γ’ διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος. Οι ιατροί που επιλέγονται δύο φορές για κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ μονιμοποιούνται αυτοδίκαια στον βαθμό που κατέχουν μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε ετών.

Για τη συμπλήρωση της πενταετίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υπηρεσίας ιατρών που διορίστηκαν σε οργανική θέση του κλάδου ιατρών ΕΣΥ και έχασαν ή χάνουν τη θέση τους με την έκδοση απόφασης των επιτροπών εκδίκασης εκκρεμών ενστάσεων της παραγράφου 12 του άρθρου 37 του Ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α) ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Οι ιατροί που προσλαμβάνονται σε θέσεις διευθυντών διορίζονται με πενταετή θητεία, στο τέλος της οποίας ο ιατρός αξιολογείται από το Συμβούλιο Αξιολόγησης Διευθυντών και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική ο ιατρός μονιμοποιείται. Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου ισχύουν και για τους ιατρούς που διορίστηκαν σε θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ πριν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου.

Για τους Επιμελητές Α’ που διορίστηκαν για πρώτη φορά στο ΕΣΥ με τις διατάξεις του Ν. 2519/1997 εξακολουθεί να ισχύει το εδάφιο 7 της παρ. 7 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Μετά τη μονιμοποίηση των παραπάνω ιατρών ισχύουν για την εξέλιξή τους οι διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 2519/1997.

Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού, σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται για την εξέλιξη του ιατρού ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ.

Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις ρυθμίσεις αυτής της παραγράφου καταργείται.

3) Άρθρο 82 Ν. 4915/2022

Προϋπηρεσία ιατρών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τροποποίηση της παρ. 5 άρθρου 11 Ν. 2889/2001.

Στην παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), προστίθενται δέκατο και ενδέκατο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι ιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση Επιμελητών Α’, Β’ και Γ’ διορίζονται με πενταετή θητεία.

Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος.

Οι ιατροί που επιλέγονται δύο φορές για κατάληψη θέσης στο Ε.Σ.Υ. μονιμοποιούνται αυτοδίκαια στον βαθμό που κατέχουν μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε (5) ετών» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

«Ώς εδώ η ομηρεία»

Από την πλευρά του ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, τονίζει ότι η κυβέρνηση στα μουλωχτά, απροειδοποίητα, όχι απλώς χωρίς διάλογο, αλλά χωρίς ούτε καν την παραμικρή ενημέρωση, σε νόμο (4915/22, ΦΕΚ 63 Α’ 24.3.22) άσχετου υπουργείου (Εσωτερικών) και σε ψευδεπίγραφο άρθρο (82), που ο παραπλανητικός τίτλος του δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του, επαναφέρει έπειτα από 13 χρόνια την απαράδεκτη διαδικασία επαναπροκήρυξης με ανοικτή προκήρυξη κάθε θέσης επιμελητή ΕΣΥ στο τέλος της πενταετίας από τον διορισμό.

Αν ξαναπάρει τη θέση ο/η ίδιος/α, μονιμοποιείται. Αν όχι, απολύεται.

«Αυτή η άθλια κατάσταση ομηρείας είχε καταργηθεί με τους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών την περίοδο 2007 – 2009, που με την τότε συλλογική σύμβαση πολιτείας – ΟΕΝΓΕ και με τον Ν. 3754/2009 είχε καθιερωθεί για τη μονιμοποίηση του επιμελητή ατομική κρίση από το εκλεκτορικό σώμα του αντίστοιχου τομέα χωρίς ανοικτή επαναπροκήρυξη της θέσης» τονίζει ο Παπανικολάου.

Μάλιστα προβλέπεται αναδρομική ισχύς της αθλιότητας για όλους/ες που δεν έχουν κλείσει πενταετία, δηλαδή που διορίστηκαν από το 2017 και μετά.

«Τότε εκβιαζόμενοι όμηροι ήταν οι νεότεροι επιμελητές. Τώρα υπάρχουν και οι χιλιάδες επικουρικοί ειδικευμένοι όμηροι. Αντί να αρθεί η επικουρική ομηρεία των ειδικευμένων γιατρών, όπως απαιτεί το νοσοκομειακό κίνημα και όπως είχε δεσμευθεί από τον Μάρτιο 2020 ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τώρα μετατρέπονται σε όμηροι και οι επιμελητές Β’ και Α’ που δεν έχουν κλείσει πενταετία. Στέρεψαν τα υποκριτικά χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια για τους “ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες”. Τώρα κλωτσιά και δρόμο για να έρχεται ο επόμενος όμηρος, να λιώσει κι αυτός μια πενταετία και μετά ο μεθεπόμενος» καταλήγει.

«Για γέλια και για κλάματα»

Στο θέμα επανήλθε και ο Ανδρέας Ξανθός, που χαρακτήρισε την απάντηση του υπουργείου Υγείας «για γέλια και για κλάματα».

«Για γέλια, γιατί οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται ότι δεν άλλαξε κάτι στο ισχύον νομικό πλαίσιο περί μονιμοποίησης, αναφέροντας τον νόμο 2889/2001. Μόνο που ο νόμος αυτός στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει τροποποιηθεί ριζικά με τον Ν. 3754/2009 άρθρο 7, που ισχύει εδώ και 13 χρόνια και προβλέπει ρητά ότι:

“Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφόσον η κρίση τους είναι θετική, μονιμοποιούνται”.

Αντίθετα η νέα διάταξη, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, λέει επίσης ρητά ότι “στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός, διορίζεται ως μόνιμος”.

Είναι όμως και για κλάματα η απάντηση του υπουργείου Υγείας, γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έγινε “στα μουλωχτά” και “εν κρυπτώ” αυτή η ανατροπή στο εργασιακό κεκτημένο των γιατρών ΕΣΥ» επισημαίνει ο Ξανθός.

«Μια βδομάδα πριν έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει πληθώρα άλλων διατάξεων, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το “Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς” μια τέτοια θεμελιώδους σημασίας ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας δεν πάει καν να την παρουσιάσει στην Ολομέλεια, το θέμα αποσιωπάται πλήρως και έχει το θράσος το υπουργείο Υγείας να μας εγκαλεί για ετεροχρονισμένη αντίδραση;» διερωτάται ο Ξανθός.

Ψηφίστηκε… εκ παραδρομής

Πάντως, όπως «διαρρέει» το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε εκ παραδρομής με αυτόν τον τρόπο και θα διορθωθεί με νομοτεχνική βελτίωση, ενώ παρατηρήθηκε και αλαλούμ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου:

● Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα τη μία ημέρα υπερασπιζόταν τη διάταξη στη Βουλή λέγοντας ότι «δίνουμε για πέντε χρόνια τη δυνατότητα σε γιατρούς να εργαστούν για να δούμε στο τέλος πόσο καλοί είναι και να επαναξιολογηθούν για την εργασία τους. Ταυτόχρονα, τα αυξημένα μόρια που παίρνουν τους ενισχύουν στην επαναπροκήρυξη της θέσης».

● Μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνιζε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών στο Δημόσιο.

Καλά ξεμπερδέματα…

Διαβάστε επίσης:

Τέρμα τα… δίφραγκα – Κυβερνητική παραδοχή ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο

ΚΚΕ κατά κυβέρνησης για τις επαφές με τη Νούλαντ

Από το Ηράκλειο η πίεση Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:23