search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:54
MENU CLOSE

ΕΣΥ: Η Δημόσια Υγεία στη δίνη του κυκλώνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2215
03/02/2022
07.02.2022 07:00
nosokomeio-new -2

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν γιατροί και νοσηλευτές τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία την ώρα που η πανδημία αποδεκατίζει πόλεις ολόκληρες και οι απώλειες ανθρώπων όλο και αυξάνονται.

Δύο χρόνια από την έλευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι δημόσιες δομές υγείας κλήθηκαν να σηκώσουν δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος, καθώς είναι γνωστά και δεδηλωμένα τα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προβλήματα που διογκώθηκαν με την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι».

Οι γιατροί τονίζουν: «Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού».

Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα νοσοκομεία με τα πιο μεγάλα προβλήματα στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

Σισμανόγλειο

Το Σισμανόγλειο είχε κληθεί να σηκώσει το βάρος των ασθενών με κορωνοϊό SARS-CoV-2 κατά την πρώτη περίοδο διαχείρισης της πανδημίας και ενώ τον Νοέμβριο, σε συνάντηση του με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι – στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας – δεν θα είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου η δημιουργία ξανά μονοθεματικών νοσοκομείων Covid, δύο μήνες μετά ανακοίνωσε τη μετατροπή του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» σε αποκλειστικά νοσοκομείο Covid και ότι την εφημερία του για μη Covid περιστατικά θα καλύψουν τα νοσοκομεία «Άγιοι Ανάργυροι» και ΝΙΜΤΣ.

Όσο για την ανακοίνωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με 300 κλίνες, εκεί διακομίζονται ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ΤΕΠ μόνο με ελαφρά συμπτώματα και δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας ιδιωτικών κλινικών – ΕΟΠΥΥ.

Για απόλυτο εμπαιγμό κάνει λόγο το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, καθώς μετατρέπεται ένα ακόμη νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου σε μονοθεματικό, αν και έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, ένα από τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία μετατρέπεται σε γενικό, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

Η «Αγία Όλγα»

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η κατάσταση που επικρατεί στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας σύμφωνα με τους γιατρούς:

«Εκτός από τα προβλήματα τραγικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που είναι κοινά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή (πειθαρχικές ποινές ενάντια σε εργαζόμενους με ασήμαντες αφορμές, παραβίαση των κανόνων ακόμα και του ίδιου του υπουργείου Υγείας περί καραντίνας και αναρρωτικών αδειών, ευνοιοκρατία και μεροληψία υπέρ λίγων συγκεκριμένων διευθυντών ενάντια στην πλειοψηφία των γιατρών και των τμημάτων του νοσοκομείου) που έχει ωθήσει σε παραιτήσεις πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς χειρουργικής και παθολογίας».

Σε γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι εκτίμησαν πως η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη, καθώς έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τον συγκεκριμένο διοικητή.

Το Λαϊκό

Εκεί συνέβη το εξής πρωτάκουστο, σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ: Συνάδελφός τους στο νοσοκομείο Λαϊκό είχε κριθεί από το συμβούλιο επιλογής επιμελητών ΕΣΥ ως έχουσα «μέγιστο μειονέκτημα» επειδή είναι μητέρα δύο παιδιών, με την απόφαση μάλιστα να επικυρώνεται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως επισημαίνεται από την ΟΕΝΓΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε η γιατρός, υιοθετεί τις ενστάσεις της και τις επισημάνσεις της ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του συμβουλίου απαράδεκτη διάκριση φύλου – οικογενειακής κατάστασης και ζητεί την αναπομπή του πρακτικού και επανάληψη της κρίσης.

Παίδων Πεντέλης

Η περίπτωση του Παίδων Πεντέλης έχει συζητηθεί πολύ και έχει – όχι αδίκως – προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας, με την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου να σταματήσει τις εφημερίες το νοσοκομείο ώστε να λειτουργήσει εκεί mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο είναι άκρως επικίνδυνη και απαράδεκτη, όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

  • Το Παίδων Πεντέλης είναι ένα από τα μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο πληθυσμό (βόρεια Αττική, ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία), που τώρα στερείται τη νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη.
  • Ο υπουργός Υγείας απεμπολεί πανηγυρικά τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου, είχε δηλώσει επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ πως δήθεν ώς το τέλος του 2021 θα είχαν απομακρυνθεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούσαν μόνο σε εξωνοσοκομειακές δομές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επιφόρτιση των νοσοκομείων με το εμβολιαστικό έργο, εκτός από τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, είναι επικίνδυνη για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό (ενηλίκους ή παιδιά) λόγω υψηλού ιϊκού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν, τα κέντρα υγείας και τα παιδιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων είναι αποψιλωμένα από παιδίατρους και τώρα δίνεται η χαριστική βολή με την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων νοσοκομείων παίδων.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά με συγκεντρώσεις έξω από το νοσοκομείο, όπου εμφανίστηκαν και δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ η απεργία που προκήρυξαν κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη, ύστερα από προσφυγή του Θάνου Πλεύρη.

«Έχουν φέρει την αστυνομία να κλείσει το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής που σήμερα κανονικά εφημερεύει και που οι εργαζόμενοί του προσπαθούν να το κρατήσουν ανοιχτό για τα άρρωστα παιδάκια», τόνισε τότε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

Σε ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ τόνισε ότι πίσω από την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση για αναστολή της 24ωρης εφημερίας του Παίδων Πεντέλης με πρόσχημα τη μετατροπή του αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο, κρύβεται η κυβερνητική πρόθεση για πλήρη διάλυση της δημόσιας νοσοκομειακής παιδιατρικής περίθαλψης στην Αττική προς εξυπηρέτηση της κερδοσκοπίας ιδιωτών κλινικαρχών με όπλο τον εκβιασμό γονέων άρρωστων παιδιών.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου υπογράμμισε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν προσπαθήσει να κρύψουν αυτήν την αλήθεια με διάφορα γελοία ψέματα. Όμως σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα η πραγματικότητα: ο στόχος είναι η διάλυση και των τριών δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής. Με νέο έγγραφο της 1ης ΥΠΕ 24.1.22 (παρόμοιο σε ύφος με το προηγούμενο που αφορούσε το Παίδων Πεντέλης) «διατάσσονται» ειδικευόμενοι γιατροί του Αγία Σοφία, του Αγλαΐα Κυριακού και του Αλεξάνδρα να φύγουν από τα νοσοκομεία τους και να πάνε στο «mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας», «κατ’ αρχήν για 10 μέρες και βλέπουμε».

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση

 Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο και υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να καθησυχάσει λέγοντας ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου με πρόσχημα τους εμβολιασμούς των παιδιών είναι κάτι το προσωρινό. «Είναι προσωρινό το μέτρο, θα ισχύσει έως έξι εβδομάδες, αυτό είναι το ταβάνι», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις επιχείρησε να δώσει στους εργαζομένους του νοσοκομείου και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε το νοσοκομείο.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, άνθρωπος ήπιων τόνων αλλά με μεγάλη γνώση των προβλημάτων του συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την αναστολή των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης, αλλά και για την εν γένει διαχείριση της πανδημίας. Όπως τόνισε στη Βουλή «η ουσία είναι πως το Παίδων Πεντέλης αυτήν τη στιγμή είναι εκτός εφημεριών αλλά και δεν επιτελεί τον ρόλο του ως Mega Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο».

Και τόνισε ότι η αναστολή των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης «είναι παράδειγμα μιας εντελώς αλλοπρόσαλλης διαχείρισης που γίνεται αυτή την περίοδο και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πανωλεθρίας, φιάσκου στις πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου που αυξάνονται οι νοσήσεις παιδιών».

«Αποφασίσατε την αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει το λεκανοπέδιο, για να προστεθούν επιπλέον έξι εμβολιαστικές γραμμές και οι τέσσερις που υπήρχαν να γίνουν δέκα», αντί, όπως υποστήριξε, να επιλεγεί μια άλλη εναλλακτική λύση, όπως να γίνει ένα Mega Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας και να στηριχθεί με προσωπικό από το ΕΣΥ, στο πρότυπο του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στο Μαρούσι.

Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μια – δύο εμβολιαστικές γραμμές επιπλέον στα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικές κλινικές και να ενθαρρυνθούν ιδιώτες γιατροί, οι οικογενειακοί παιδίατροι να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, ακόμα και να επιταχθούν εάν χρειαστεί για να στελεχώσουν κάποιες ώρες ένα Mega Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο.

«Εσείς, όμως επιλέξατε τη χειρότερη επιλογή και μάλιστα την κάνατε με αυταρχικό τρόπο» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, οι αποφάσεις για το Παίδων Πεντέλης είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου «συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ενισχύουν τις ανησυχίες ότι πάτε να κάνετε μια παρέμβαση μετασχηματισμού, απαξίωσης και απώλειας χαρακτήρα ενός δημόσιου νοσοκομείου».

Για τον λόγο αυτό, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε οι εμβολιαστικές γραμμές του Παίδων Πεντέλης από δέκα να γίνουν πέντε και να επαναλειτουργήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου από τις 2 Φεβρουαρίου.

Αναφέρθηκε δε και στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που «κάνει την επιδημιολογική επιτήρηση» και «κάνει κινήσεις που είναι αλλοπρόσαλλες, που δημιουργούν δικαιολογημένα αντανακλαστικά και των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

«Κατά την άποψή μου», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, «αυτά δεν είναι τυχαία αλλά είναι σχέδιο που σιγά – σιγά απαξιώνει κρίσιμες δομές» που ετοιμάζονται «με τον νέο χάρτη του ΕΣΥ», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την υγεία από το ταμείο ανάκαμψης είναι πολύ λίγοι, καθώς αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού ποσού όταν μεσοσταθμικά οι χώρες της Ε.Ε. δίνουν το 10% για δομές υγείας.

Όπως υπογράμμισε, το θέμα δεν είναι η αναβάθμιση μόνο των υποδομών του ΕΣΥ «αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους που αποδυναμώνεται καθημερινά και έχουμε φτάσει να έχουμε 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι και δεν έχετε κανέναν σχεδιασμό γι’ αυτό».

Ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά του, απαντώντας στον Ανδρέα Ξανθό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αρνήθηκε ότι υπάρχει «άλλος σχεδιασμός» και υποστήριξε ότι το Παίδων Πεντέλης «θα επαναλειτουργήσει κανονικότατα. Το μέγιστο της αναστολής των εφημεριών του νοσοκομείου που είχε τεθεί ήταν οι έξι εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδικός εμβολιασμός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σχεδιασμός ή καμία άλλη σκέψη».

Υποστήριξε ότι «57 άτομα προσωπικό έχουν προστεθεί στο Παίδων Πεντέλης, άρα το νοσοκομείο θα μπορέσει να επανέλθει στις εφημερίες ίσως ακόμα και πιο γρήγορα και από τις έξι εβδομάδες». Είπε μάλιστα ότι η επιλογή του Παίδων Πεντέλης έγινε «καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαζόντουσαν οι νοσηλείες καθώς και ότι οι εφημερίες του μπορούσαν να καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που έτσι και αλλιώς εφημερεύουν παράλληλα όταν εφημερεύει το Παίδων Πεντέλης».

Ισχυρίστηκε πως «η λύση της αναστολής των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης επιλέχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα και δεν ξεκίνησε για να παραταθεί ή οτιδήποτε άλλο. Αυτή η δέσμευση παραμένει. Το απώτατο όριο αναστολής των εφημεριών ήταν και είναι οι έξι εβδομάδες». Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη στελέχωση του ΕΣΥ, είπε ότι ΜΕΘ «δεν είναι τα κρεβάτια και τα μηχανήματα αλλά ότι πρέπει οι κλίνες ΜΕΘ να μπορεί και να στελεχώνονται, γι’ αυτό και φτιάχτηκαν 1.000 κλίνες ΜΕΘ μόνο επιπλέον» και υποστήριξε ότι «για να ξαναγίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, για να το προτιμούν οι γιατροί, επεξεργαζόμαστε κίνητρα που θα είναι οικονομικά αλλά και εξέλιξης, που σύντομα θα παρουσιαστούν».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Επιτρέπει μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις και ζητάει μείωση ελλείμματος

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην πόλωση με ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:53