search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 17:58
MENU CLOSE

Από το Ηράκλειο η πίεση Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2224
07/04/2022
07.04.2022 06:00
tsipras-132323-new

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο αλλά και στο πολύπαθο Αρκαλοχώρι, είχε κι έναν πιο ειδικό χαρακτήρα, όπως αποδείχτηκε, πέρα από τη συσπείρωση και την αντιπολιτευτική τακτική. Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ήταν να περιφρουρήσει το εκλογικό «κάστρο» του κόμματος από τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, του οποίου το Ηράκλειο είναι η γενέτειρα και η ανάδειξή του στην ηγεσία του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε ελπίδες ανάκαμψης τοπικά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κλιμάκιο στελεχών που επέλεξε ο Τσίπρας να τον συνοδεύσει στην περιοδεία του είχε έντονο «άρωμα» ΠΑΣΟΚ, ως υπογράμμιση ότι πλέον η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός, λοιπόν, από τους ντόπιους βουλευτές Χάρη Μαμουλάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Σωκράτη Βαρδάκη, το «παρών» στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα έδωσαν οι Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ο ναύαρχος ε.α. Βαγγέλης Αποστολάκης. Με την ιδιότητα του τομεάρχη αγροτικής πολιτικής, συμμετείχε και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Το μήνυμα ενισχύθηκε και ρητορικά όταν λίγο μετά, σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε πως «καμία άλλη δύναμη, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική», δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές. Και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά: «Αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να συνεχίσει να λεηλατεί την κοινωνία». Η αναφορά αυτή μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους, είτε ως πίεση στον ίδιο τον Ανδρουλάκη ώστε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στην πίεση Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία μετά την εγκατάλειψη του στόχου της αυτοδυναμίας είτε ως πρόθεση να εκθέσει τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛΛ στο κοινό του Ηρακλείου για θολή στάση απέναντι στη Δεξιά, άρα τηρεί ίσες αποστάσεις με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις βουλευτές, η Ν.Δ. δύο και το ΚΙΝΑΛΛ έναν, ενώ και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε πρώτο στις εκλογές του 2019. Ωστόσο μετά τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής η Κουμουνδούρου παρατηρεί διαρροές προς Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο και επιχειρεί να τις ανακόψει.

Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα (στο δελτίο του Ionian TV), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει τη δήλωση του Ανδρουλάκη ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση. Η αναφορά αυτή είχε χαρακτήρα πίεσης και ερωτήματος για το αν ο Ανδρουλάκης εμμένει σε αυτή του τη δήλωση και μετά το άνοιγμα Μητσοτάκη στις μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς αμέσως μετά συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, λοιπόν, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αυξήσει την πίεση και στον Μητσοτάκη, μετά την παραδοχή του δεύτερου κατά το Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» την περασμένη Τρίτη, ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι οι πολίτες θα επιλέξουν αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ένα σημαντικό στοιχείο είναι η παραδοχή της φθοράς που οδήγησε στην επίσημη εγκατάλειψη του διλήμματος «αυτοδυναμία ή χάος». Το άλλο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον «επιστρέφει» στην κυβερνητική παράταξη την πίεση για το ποια είναι στο εξής, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η πολιτική μετεκλογικών συμμαχιών της Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξής του επιχείρησε να αποδομήσει το κεντρώο προφίλ που επιδιώκει να καλλιεργεί ο Μητσοτάκης, καλώντας τον να πει αν θα συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Πάντως, ο Τσίπρας διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. δεν συνεργάζεται, ο στόχος είναι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι πρώτο κόμμα. Το τελευταίο διάστημα, δε, κάνει λόγο και για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις.

Χαρτί και μολύβι λίγο πριν από την «αυλαία»

Στο εσωκομματικό τοπίο, μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για την ανάδειξη συνέδρων φαίνεται να επιβεβαιώνεται η κυριαρχία Τσίπρα, η οποία κατά τα στελέχη της πλειοψηφίας είναι «συντριπτική», καθώς σύνεδροι εκλέγονται ως επί το πλείστον μέλη που στηρίζουν τις προτάσεις Τσίπρα. Από τα κεντρικά αποφεύχθηκαν σχετικές εκτιμήσεις, ωστόσο αρκετοί εκ των προεδρικών από την πρώτη στιγμή μεταφέρουν εικόνα για επικράτηση των δυνάμεων που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τις προτάσεις του κατά 80%.

Η Κουμουνδούρου περιορίστηκε να πει δημόσια ότι η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες προς ανάδειξη των 5.000 συνέδρων ήταν τριπλάσια αυτής του 2016, «απαντώντας» στην πλευρά της Ομπρέλας, που εκτιμούσε τη συμμετοχή σε μέτρια επίπεδα τόσο στην Αττική (50 – 55%) όσο και στην περιφέρεια (έως 65%). Η Ομπρέλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, αναγνώριζε μια κάποια συμπίεση των δυνάμεών της στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένο και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, αν και σε γενικές γραμμές στελέχη της ανέφεραν ότι κρατά τις δυνάμεις σε βασικές περιφέρειες της Αττικής, πλην Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα οι τάσεις έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι μελετώντας όποια στοιχεία προκύπτουν από τις πρόσφατες κάλπες προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς το συνέδριο ξεκινά την επόμενη Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίκα Νίνου – Μια ρεμπέτισσα στη σκηνή

Το Ουκρανικό στο φόρουμ της Ντόχα – Ανίχνευση και δρομολόγηση των διεθνών τάσεων από το συνέδριο στο Κατάρ

ΚΚΕ: Γιατί δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 17:58