search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:28
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Γιατί δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2223
31/03/2022
03.04.2022 06:00
koutsoumpas_new

Δύο είναι τα άμεσα κινηματικά ορόσημα του ΚΚΕ, το αυριανό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απριλίου.

Την αντιπολεμική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ με πλαίσιο το εξής:

– Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

– Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.

– Να μην πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου, την ακρίβεια και τη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια που εξανεμίζουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα.

– Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

– Ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας, στον δρόμο για να ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Στο μεταξύ, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 7 Απριλίου, στην οποία είναι προσκεκλημένος από τον πρωθυπουργό για μια σύντομη ομιλία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το σκεπτικό που διατυπώνουν από τον Περισσό έχει ως εξής: «Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. κι ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει κι ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κ.Κ. Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν ή ο Μπάιντεν».

Τη γραμμή ανέπτυξε πιο αναλυτικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM είπε πως «η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη του Ζελένσκι». Πρόσθεσε ότι είναι μέρος του προβλήματος καθώς είναι επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει ενσωματώσει φασιστικά τάγματα στον στρατό, που έχει απαγορεύσει το Κ.Κ. Ουκρανίας, που θεωρεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Γ. Λαμπρούλη ο οποίος είναι βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο ερώτημα αν το ΚΚΕ έχει φιλορωσική στάση ο Θ. Παφίλης αντέτεινε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που διαδήλωσε στη ρωσική και στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ για ταπερί «κόμματος Πούτιν» τόνισε ότι μαζί του πιο πολύ ιδεολογική σχέση έχουν κυβέρνηση και κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλισμό παρά το ΚΚΕ, που τον θεωρεί αντίπαλο για πολλούς λόγους.

Ακολουθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου η πανελλαδική πανεργατική απεργία (με προκήρυξη της ΓΣΕΕ κεντρικά) με διεκδικητικό πλαίσιο κατά της ακρίβειας, υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και υπέρ των αυξήσεων στους μισθούς.

Στον Περισσό χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας «σκέτη κοροϊδία», καθώς θεωρούν πως «ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα του λαού από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις», ενώ τα μέτρα που προτείνουν στον αντίποδα είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, τα μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους.

Με αφορμή τη διυπουργική σύσκεψη για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης το ΚΚΕ σχολίασε ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., κι έτσι «έχουν οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κ.λπ.), που έγινε εμφανής ακόμα περισσότερο τώρα, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία».

8 μέτρα για την επισιτιστική επάρκεια

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά μετά τη σύσκεψη (ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών στα ράφια κ.λπ.) από το ΚΚΕ επισήμαναν πως «μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της αγοράς, ώστε να συνεχίζεται αδιατάρακτα η κερδοφορία εμποροβιομηχάνων και εισαγωγέων».

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο Περισσός «για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου», είναι:

            – Επίταξη των αποθεμάτων και των εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές όπου καταγράφεται έλλειμμα και διάθεσή τους στην κατανάλωση και στην κτηνοτροφία χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος.

            – Πλαφόν στις τιμές λιανικής στα βασικά είδη διατροφής.

            – Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

            – Κρατικοποίηση και στήριξη της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες.

            – Παύση της παραγωγής βιοντίζελ από φυτικά έλαια.

            – Απαγόρευση εξαγωγών στα προϊόντα στα οποία η παραγωγή είναι ελλειμματική.

            – Στήριξη των καλλιεργειών εαρινών σιτηρών και ηλίανθου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

             -Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα) και κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Όσο για τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα το ΚΚΕ προτείνει ένα πλέγμα μέτρων όπως κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής, κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για τη ΝΔ – Εκλογές στο τέλος της 4ετίας επιθυμούν οι πολίτες (Video)

Ανδρουλάκης: Χρειάζεται σοβαρό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα για να μην πληγεί από την ακρίβεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:27